Dvouletý (Soukromníci): Na pandemický zákon by doplatili živnostníci. Nedovolme další diskriminaci

29.01.2022 21:29

Novela pandemického zákona tak, jak ji do Poslanecké sněmovny poslala nová vláda Petra Fialy, je velkým zklamáním pro všechny živnostníky a drobné podnikatele v naší zemi.

Dvouletý (Soukromníci): Na pandemický zákon by doplatili živnostníci. Nedovolme další diskriminaci
Foto: Archiv Michala Dvouletého
Popisek: Michal Dvouletý

Na druhou stranu stále žije naděje, že racionální argumenty nakonec pomohou přesvědčit většinu poslanců a senátorů o tom, že přijetím novely pandemického zákona by vyslali vůči podnikatelském prostředí velmi špatný vzkaz, tedy že i přes své předvolební sliby chtějí pokračovat v nesmyslném, diskriminačním a v konečném důsledku také protiústavním stylu boje pro pandemii Covidi-19 tak, jak ji zavedl předchozí kabinet. 

Anketa

Máte důvěru v prof. Jiřího Berana?

91%
5%
hlasovalo: 24034 lidí


Především chci zdůraznit, že jsem přesvědčený o tom, že vůbec nepotřebujeme novelizovat pandemický zákon. Ten současný skončí na konci února a myslím si, že by se i Česká republika měla zařadit mezi země jako je např. Velká Británie, Španělsko či Dánsko, které již nadobro skoncovaly se všemi protiepidemickými opatřeními. Dnes je již nezpochybnitelné, že se s onemocněním Covid-19 musíme prostě naučit normálně žít. Projednávat novelu pandemického zákona ve stavu legislativní nouze je prapodivné stejně jako to, že jej vláda „v tichosti“ schválila ve chvíli, kdy veřejnosti předhodila k potlesku její rozhodnutí o zrušení povinného očkování proti Covid-19.

Nicméně pokud se podíváme do novely pandemického zákona, zjistíme, že nejde o nic jiného než o další nástroj, jak plošným a navíc diskriminačním způsobem omezovat živnostníky a malé podnikatele v České republice. Pokud by byl pandemický zákon schválen, ministerstvo zdravotnictví by mohlo jakékoliv opět omezit provozní dobu poskytovatelů služeb a dalších malých podnikatelů. Bez jakékoliv kontroly by tak mohlo rozhodnout o tom, že kadeřníci budou mít otevřeno jen hodinu denně, do solárii budou moci zákazníci jen v pondělí brzo ráno a plavecký bazén bude otevřen jen ve středu od 11 do 12 hod. Pandemický zákon se navíc dopouští nepřijatelné diskriminace, protože bez jakéhokoliv opodstatnění uvaluje přísná pravidla na malé živnostníky, kadeřníky, kosmetičky, maséry, apod., přitom velké fabriky, nadnárodní řetězce a supermarkety s tisíci lidmi na jenom místě nechává zcela bez povšimnutí. Jediné, nicméně o to závažnější, co si na velké korporace pandemický zákon vymyslel, je skutečnost, že zákaz hromadných akcí by se vztahovat také na konání valných hromad společností, což však může doslova paralyzovat nejen řádný chod firem, ale narušit i základní principy vlastnického práva.

Dalším velkým problémem je, že se novela pandemického zákona pokouší omezit možnost soudního přezkoumání vydaných mimořádných opatření. Minimálně to, že Nejvyšší správní soud by se žalobami na protiepidemická opatření již nemusel zabývat prioritně, by znamenalo, že bychom na verdikt soudu nečekali měsíce, ale doslova roky.

Stejně tak předložená novela zcela zásadním způsobem omezuje právo na náhradu škod a zcela nesmyslně ztěžuje způsob uplatnění nároků na náhradu škody. Živnostníci a podnikatelé by na státu nemohli v případě mimořádných opatření uplatňovat ušlý zisk, ale pouze nárokovat náhradu svých nákladů. Co by to znamenalo např. pro malého živnostníka, který vyrábí a na jarmarcích prodává tradiční řemeslné výrobky? Že by mu stát kompenzoval tak maximálně náklady na pronájem stánku, ale jinak by ho připravil o jakýkoliv příjem. A dokonce by po státu nemohl nárokovat ani náklady na nákup respirátorů, desinfekcí, apod. Je třeba si uvědomit, že pro takového živnostníka je „zisk“ to stejné, co pro zaměstnance mzda. A asi si nikdo nedokážeme představit, že by zaměstnanci zůstali kvůli protiepidemickým opatřením doma a na výplatní pásce by našli nulu.

A ještě poslední poznámka. Novela pandemického zákona zavádí také doslova likvidační pokuty. Podnikatel, včetně malého živnostníka či OSVČ, by za porušení pravidel mohl dostat pokutu až 3 miliony korun, a navíc by se některé přestupky zapisovaly rovnou do rejstříku trestů, čímž by podnikatel mohl velmi brzy přijít o bezúhonnost a tedy i živnostenský list.

Chci tedy apelovat na všechny poslance a senátory, aby vzali rozum do hrsti, nehráli hru na slepou bábu a přestali trpět loajálnosti k novému kabinetu ve snaze si nezkazit vládní start. Schválit novelu pandemického zákony by totiž znamenalo pro „vládu změny“ ten nejhorší možný start a pohřbilo by naději tisíců živnostníků a podnikatelů.

Převzato z Profilu.

Ing. Michal Dvouletý, MBA

  • Soukromníci
  • zastupitel Zlínského kraje a města Uherské Hradiště
  • krajský zastupitel

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice