Dvouletý (Soukromníci): Nová nemocnice ve Zlíně? Hejtman Čunek jen tahá zajíce z klobouku

27.08.2018 19:20

Kocourkov! Nijak jinak nemohou komentovat to, co předvádí pan hejtman Jiří Čunek s budoucností krajských nemocnic. Již více jak rok se jej snažíme společně se senátorem a krajským zastupitelem Ivo Valentou přinutit, aby dal na stůl jasnou koncepci toho, co zamýšlí s nemocnicemi v kraji. A každé tři měsíce slyšíme něco jiného.

Dvouletý (Soukromníci): Nová nemocnice ve Zlíně? Hejtman Čunek jen tahá zajíce z klobouku
Foto: Michal Pavlásek
Popisek: Ing. Michal Dvouletý, krajský předseda strany Soukromníků a zastupitel Zlínského kraje

Nejdříve je v kurzu slučování oddělení, pak se vyrojí informace o stěhování Krajské nemocnice Tomáše Bati do holešovské průmyslové zóny, pak z ničeho nic přijde hejtman přímo se slučováním nemocnic. A teď je to výstavba nového krajského špitálu za 6 miliard korun na zelené louce vedle obchodního centra v Malenovicích. Já tomu fakt nerozumím! Obávám se, že pan hejtman jen tahá zajíce z rukávu a snaží se vytvořit dojem, jak zachraňuje krajské zdravotnictví a jak moc dobrého toho chce udělat pro pacienty ve Zlínském kraji.

Ale proč tedy neřekne rovnou a na začátku, jaký má skutečný plán? A neobhájí tento svůj záměr před krajskými zastupiteli, odbornou i laickou veřejností? Proč vytváří tento chaos a destabilizuje situaci v nemocnicích? Proč se o takových plánech dozvídáme z médií a nikoliv ze seriózních jednání na půdě Zlínského kraje? Kde chce pan hejtman vykouzlit 6 miliard korun, za které postaví novou nemocnici? To proto chtěl prosadit fúzi nemocnic, aby pak všechny okresní nemocnice mohl dát bance nebo jinému soukromému investorovi do zástavy? To opravdu chce pan hejtman zahodit všechny investice, které byly v poslední době realizovány v krajské nemocnici a její areál časem srovnat se zemí? A proč se hejtman nevrátí ke generelu revitalizace KNTB, který již jednou problematiku rekonstrukce nemocnice vyřešil, ale z nepochopitelných důvodů na něj na hejtmanství stále pouze sedá prach? Vždyť v Uherském Hradišti již několik let postupují podle podobného generelu a ejhle, jak se nemocnice postupně modernizuje a mění k lepšímu.

A nejsmutnější na celé věci je to, že hejtman opět se mluví pouze o budovách, betonu, cihlách a přístrojích. Nikde ani čárka o tom, že Achillovou patou zdravotnictví v kraji je zoufalý nedostatek lékařů, zdravotních sester a dalšího personálu. Že ti, kteří dnes v nemocnicích pracují, to často dělají víc z lásky ke svému povolání a obětavosti, než ze zdravého rozumu. A navíc zase z celé diskuse uniká to nejdůležitější – člověk. Jak na straně pacienta, tak na straně toho, kdo se o pacienta stará. Bez lékařů a sester nám totiž ani ta nejlepší nemocnice nepomůže zajistit kvalitní a dostupnou zdravotní péči. Co naplat, když bude pacient v nové budově, když ho nebude mít kdo ošetřit, anebo na banální zákrok bude čekat dlouhé měsíce.

Michal Dvouletý
krajský zastupitel a předseda Soukromníků ve Zlínském kraji

Ing. Michal Dvouletý, MBA

  • Soukromníci
  • zastupitel Zlínského kraje a města Uherské Hradiště
  • krajský zastupitel

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD si zvolilo své vedení a je připravené uspět ve všech volbách

10:04 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD si zvolilo své vedení a je připravené uspět ve všech volbách

V sobotu 13. dubna 2024 proběhla v Praze již XI. celostátní konference hnutí SPD, na které si její d…