Faltýnek (ANO): Na rozdíl od vás jsem se živil normální prací

30.10.2014 16:19

Sněmovní interpelace 30. 10. 2014,

Faltýnek (ANO):  Na rozdíl od vás jsem se živil normální prací
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Faltýnek

Já se omlouvám, že jsem tady neseděl v sále, nicméně jsem na zemědělském výboru bedlivě sledoval vystoupení kolegy, v tuto chvilku nepřítomného, pana Stanjury a kolegyně Němcové. Protože v interpelaci padlo moje jméno, tak bych na to rád s dovolením zareagoval. Já bych se především chtěl prostřednictvím pana předsedajícího zmíněným kolegům Stanjurovi a Němcové omluvit za to, že jsem si dovolil v podstatě celý svůj profesní život pracovat v zemědělství a posledních patnáct let ve skupině Agrofert.

Moc se vám za to, kolegové, omlouvám, ale já na rozdíl od vás jsem se do vstupu do politiky živil normální prací. Omlouvám se tímto i celé české veřejnosti, že i ve Sněmovně ať už v pozici předsedy poslaneckého klubu hnutí ANO nebo v pozici předsedy zemědělského výboru dál dělám to, co jsem dělal celý život.

Já jsem nechtěl původně reagovat na článek v Právu, kde pan ministr Jurečka hodnotí nějakou naši spolupráci. Podle mého názoru by to mělo zůstat v té vládní kuchyni, v tom máte samozřejmě pravdu, že to není správné, vhodné, taktické, politické. Nicméně jsem se nakonec rozhodl na to zareagovat, protože když pan ministr Jurečka chodil do školy a potom zakládal svoji rodinnou farmu, tak já jsem se v té době snažil bojovat za zájmy českých zemědělců a myslím si, že mám aspoň trošku podíl na tom, že dneska je ten resort v relativně dobrém stavu, vykazuje pozitivní hospodářské výsledky. A i v rámci vyjednávání o nové společné zemědělské politice v Bruselu, které jsem se měl možnost aktivně zúčastnit, tak se nám podařilo pro české zemědělce vybojovat relativně slušné podmínky ve vztahu ke staré "patnáctce", že jsme se aspoň trošku přiblížili v oblasti zejména dotační politiky, tomu, jak tam to funguje mnoho let. A většina z nás ví, že díky ne příliš kompetentní politice minulých vlád, zejména pravicových, naše země ztratila potravinovou soběstačnost. A je hrozná škoda, že český spotřebitel je odkázán zejména v oblasti živočišné výroby, masa, vajec, kuřat atd., na dovoz z Polska a z dalších zemí, kde minulé vlády uplatňovaly jinou zemědělskou politiku a umožnily investiční rozvoj těchto sektorů a hlavně zaměstnanost.

Takže se ještě jednou moc omlouvám za to, že dál budu hájit zájmy českých zemědělců jak na národní, tak i evropské úrovni. A to je všechno, co k tomu můžu dodat. Je mně opravdu moc líto, že Agrofert podniká v oblasti zemědělství, ale podíl Agrofertu, resp. jeho prvovýroby v rámci českého zemědělství, je zhruba dvě procenta - jenom pro informaci - ve vztahu k obdělávané ploše. Takže nechť každý z občanů naší země posoudí, jak velký konflikt zájmů máme. A když jsme šli do voleb, tak samozřejmě veřejnost to věděla. O mně to věděla, že se tímto oborem vlastně živím od školy, těch 30 roků a chci se tomu věnovat i nadále i v Poslanecké sněmovně. Tak mi to promiňte, ale já na stará kolena už se měnit nebudu. Děkuju. (Potlesk z lavic ANO.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.