Farský (STAN): Prosadili jsme týden hrazené dovolené navíc pro dobrovolníky na táborech a trenéry mládeže

29.05.2020 14:06

Poslanecká sněmovna dnes schválila návrh na podporu dobrovolníků pracujících s mládeží. Od roku 2021 se zavede možnost 5 dní dovolené navíc pro vedoucí táborů, trenérů mládežnických sportovních týmů a dalších osob, které se ve volném čase věnují dobrovolné péči o děti a mládež.

Farský (STAN): Prosadili jsme týden hrazené dovolené navíc pro dobrovolníky na táborech a trenéry mládeže
Foto: Partie TV PRIMA
Popisek: Jan Farský

Návrh připravil předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský ve spolupráci s dalšími kolegy a domluvil podporu napříč politickým spektrem. „Jde o malou, ale nesmírně důležitou změnu. Výchově dětí a mládeže věnují dobrovolníci v průběhu roku stovky hodin svého času bez nároku na finanční odměnu. Když si pak mají ještě brát na tábory nebo sportovní soustředění dovolenou, je to mnohdy už příliš velká překážka. Navrhujeme tak pro ně pět dní dovolené navíc pro potřebu táborů či soustředění,“ říká Jan Farský.

V praxi už možnost dalších dnů dovolené pro instruktory, zdravotníky a další umožňují státní firmy. Od příštího roku se tato možnost zavádí i pro zaměstnance soukromých firem. Když zaměstnavatel volno dobrovolníkům umožní, bude mít nově záruku refundace mzdy nebo platu ze strany státu. Odhadované roční náklady státu se tak pohybují kolem 50 milionů. „„Náklady státu jsou v porovnání s přínosy dobrovolnictví zcela minimální. Dobrovolníci věnují výchově, vzdělávání, sportování, svou energii, čas, peníze i zkušenosti. Jsem přesvědčení, že si tuto změnu zaslouží,“ upozorňuje autor návrhu.

Změnu zákoníku práce oceňuje i Aleš Sedláček, předseda České Rady dětí a mládeže: „Pět dní dovolené pro dobrovolníky, kteří celoročně pracují s dětmi a mladými lidmi bereme jako poděkování a motivaci pokračovat. Často není jednoduché skloubit práci, rodinu a dobrovolnictví ve volném čase. Průměrný vedoucí věnuje dětem 40 dní v roce. Jestliže bude mít možnost si vzít 5 dní dovolené navíc, bude to znamenat to, že z tábora nebude muset odjet po prvním týdnu. A to je skvělá zpráva pro děti, ostatní vedoucí, ale i vlastní rodinu.“

Návrh se týká odhadem 4000 akcí, kde dobrovolníci fungují jako vedoucí táborů, případně jejich zástupci, pomocníci, instruktoři, zdravotníci, soustavně a bezplatně pracujících nejméně jeden rok před uvolněním s dětmi nebo mládeží. Nově bude možnost volna využít i pro sportovní soustředění dětí. „Budoucnost českého sportu stojí a padá na odhodlání tatínků, kteří pracují s mládeží a po zaměstnání, o víkendech, vychovávají sportovní talenty. Často činnost dobrovolníků ve sportu opomíjíme, ale ocenění v podobě hrazeného volna pro ně může být dostatečnou motivací,“ dodává Farský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.