Ferjenčík (Piráti): Spor o rozpočet aneb Ekonomická predikce

20.08.2019 21:32

Souběžně s trvající vládní krizí probíhá ještě další spor mezi ANO a ČSSD o návrh státního rozpočtu. Proto se do něho pokusím vnést trochu světla. Ekonomice se pořád ještě daří takže očekávaný nárůst příjmů proti minulému roku je přibližně 92 miliard korun. I bez započítání růstu příjmů z EU je to téměř 80 miliard korun. To jsou tedy peníze, které má vláda k dispozici "bezbolestně".

Ferjenčík (Piráti): Spor o rozpočet aneb Ekonomická predikce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mikuláš Ferjenčík

Na co tyto příjmy padnou? Především na:

  • růst důchodů, nárůst počtu důchodců a navýšení rodičovského příspěvku (výdaje MPSV narostou o 49 miliard)
  • růst platů učitelů (výdaje ministerstva školství narostou o 16 miliard)
  • růst výdajů na armádu (výdaje MO narostou o 7,6 miliardy)
  • růst zdravotních odvodů státních zaměstnanců (nárůst výdajů všeobecné pokladní správy o 11 miliard).

No a jsme prakticky na nule. Dále vezměme v úvahu inflaci, tudíž je potřeba přidat zbylým státním zaměstnancům a je jasné, proč je rozpočet napjatý.

Co s tím vláda udělá?

V první řadě ještě o něco zvýší odhad příjmů - tím zachránila rozpočet loni, zvedla odhad o 33 miliard, 23 přidala ministerstvům, o 10 snížila schodek a ještě z toho vyšli všichni dobře. Něco podobného se dá čekat i letos, ale v daleko menším měřítku. Spekuluje se o deseti nově rozdělovaných miliardách, ale ty rozpočet jako celek nevytrhnou.

Dále se bude šetřit na provozu, především na neobsazených tabulkových místech. Riziko takového postupu je, že z těchto peněz se dnes platí odměny zaměstnanců a pokud na ně bude méně, část expertů ze státních služeb odejde. Tím se o něco zhorší jejich úroveň, ale obecně je to správná cesta, která by měla být doprovázena vytvářením specializovaných míst s vyšším platem. Finálním řešením je odchod ČSSD z vlády, který sníží tlak na růst sociálních výdajů.

Tolik moje predikce.

P.S.: Kdyby to bylo na mě, zpomalil bych růst výdajů na armádu. Dále bych identifikoval oblasti, kde dělají úředníci zbytečnou práci, kdy nemístné aktualizace metodik znemožňují sledovat dlouhodobé trendy. Odstraňoval bych duplicity, kdy několik tisíc lidí vybírá sociální pojištění a další tisíce lidí vybírají daně, což je nutné sloučit. V neposlední řadě bych se zaměřil na daňové úniky největších korporací. Daň z příjmu právnických osob stále ještě nedosáhla úrovně z doby před krizí 2008.

Mikuláš Ferjenčík

Zdroj: Piratskelisty.cz

Mikuláš Ferjenčík

  • Piráti
  • Právě jsem se vrátil z Parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.