Fiala (ODS): Andrej Babiš by se díky FAÚ mohl dostat k informacím o konkurentech Agrofertu

18.03.2014 14:42

ODS bude navrhovat posílení nezávislosti FAÚ.

Fiala (ODS): Andrej Babiš by se díky FAÚ mohl dostat k informacím o konkurentech Agrofertu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čerstvě zvolený předseda ODS Petr Fiala

Miroslav Faltýnek z hnutí ANO chce na aktuálním jednání Sněmovny prosadit, aby stát z daní všech občanů dotoval výrobu elektřiny z bioplynových stanic. Přitom společnost Agrofert, jejímž vlastníkem je předseda hnutí ANO Andrej Babiš, je provozovatelem několika bioplynových stanic a vlastní i firmu, která bioplynové stanice staví. Na jasný střet zájmů upozornila před jednáním Sněmovny Občanská demokratická strana s tím, že jen v loňském roce stála podpora bioplynových stanic 6,4 miliardy korun.

„Novela energetického zákona měla ve své původně předložené podobě jen zpřesnit některá ustanovení zákona. S takovou podobou zákona nemáme problém,“ říká předseda Občanské demokratické strany Petr Fiala. „Problémem je pozměňovací návrh ANO, který obnovuje podporu bioplynových stanic o výkonu do 550kW. V tomto případě se již vzhledem k vazbám Andreje Babiše a mnoha dalších členů hnutí ANO na Agrofert jedná o přímé ovlivňování ve prospěch konkrétní společnosti, kterému se budeme snažit zabránit,“ říká Petr Fiala.

Občanská demokratická strana upozorňuje také na další střet zájmů Andreje Babiše tím, že má jako ministr financí přístup k unikátním informacím z byznysu, bankovnictví, financí a politiky prostřednictvím Finančně analytického útvaru svého ministerstva. „Ministr financí by se prostřednictvím FAÚ mohl například dostat k informacím o konkurentech Agrofertu nebo o společnostech vyhlédnutých jako nové akvizice holdingu. Ministr Babiš je a bude v permanentním střetu zájmů, pokud zůstane jmenování ředitele FAÚ jeho pravomocí, a to i přesto, že ministr financí má FAÚ pouze kontrolovat a nezadává mu úkoly,“ upozorňuje Zbyněk Stanjura, předseda poslaneckého klubu Občanské demokratické strany.

ODS proto bude na tomto jednání sněmovny navrhovat posílení nezávislosti Finančně analytického útvaru, který spadá pod Ministerstvo financí a který se označuje jako „finanční rozvědka“. ODS navrhuje, aby ředitele FAÚ jmenovala a odvolávala na návrh ministra financí celá vláda, doposud ředitele jmenoval výlučně ministr financí. „Nechceme bránit činnosti FAÚ. Naopak, chceme posílit nezávislost útvaru tím, že mu vytvoříme lepší podmínky pro činnost,“ říká Petr Fiala.

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura upozornil také na návrh ČSSD, která chce změnit formát vedení Energetického regulačního úřadu. Sociální demokraté navrhují, aby existoval kolektivní orgán pěti osob jmenovaných prezidentem na návrh vlády, v jehož čele by se tyto osoby po roce střídaly. „Jestliže chce vláda přijít s tak zásadní změnou ve vedení tohoto úřadu, má předložit připravený a vydiskutovaný návrh, ne takovou změnu navrhovat pokoutně pozměňovacím návrhem,“ zdůraznil Zbyněk Stanjura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…