Filip (KSČM): K výsledkům voleb v Turecku

27.06.2018 5:36

Výsledky prezidentských a parlamentních voleb v Turecku potvrdily dlouhodobější trend koncentrace politické, ekonomické a vojenské moci v rukou prezidenta R. Erdogana a završily tak transformaci turecké politické scény, která začala referendem o přechodu na prezidentský systém v roce 2017.

Filip (KSČM): K výsledkům voleb v Turecku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Výsledky prezidentských a parlamentních voleb v Turecku potvrdily dlouhodobější trend koncentrace politické, ekonomické a vojenské moci v rukou prezidenta R. Erdogana a završily tak transformaci turecké politické scény, která začala referendem o přechodu na prezidentský systém v roce 2017. Dále se tak prohloubil odklon Turecka od sekulárního politického uspořádání k politickému systému osmanského typu, s téměř neomezenou mocí vládce země, s muslimskými rysy.

Průběh voleb byl doprovázen řadou nejasností, násilí a došlo dokonce i na zabití představitele opozice, při potyčce v jednom z volebních obvodů. Zatčen byl i pozorovatel Strany evropské levice, člen Komunistické strany Francie.

Západní země se k průběhu voleb vyjádřily vesměs kriticky. Mimo jiné i z toho důvodu, že volby v Turecku prohloubily příkop mezi tím, co po Turecku požaduje EU, zejména ochranu práv a svobod občanů a tím, jaká bude realita pod vedením staronového autokratického vládce země. Vstupní rozhovory Turecka do EU, již tak zmrazené, nebudou prioritou jeho zahraniční politiky. Naopak, hrozí radikalizace tureckých menšin v Evropě, kde R. Erdogana volilo více než 60% oprávněných voličů a hrozí výhrůžky vůči Rakousku, kvůli zavíraní mešit v zemi. Turecko již pohrozilo radikálními odvetnými opatřeními.

Obavy vzbuzuje také třímiliónová „armáda uprchlíků“, zejména ze Sýrie, za co si Turecko nechává draze platit Evropskou unií a využívá to jako nátlakový prostředek jednak vůči EU, ale také sousedním zemím, zejména Iráku a Sýrii. Zde hodlá pokračovat v obsazování severních území těchto zemí pod zástěrkou boje proti terorizmu.

Turecko se bude snažit obnovit pozici regionálního lídra v oblasti a odklon od EU dokumentuje i jeho zájem o členství v Šanghajské organizaci spolupráce, tedy v nově se rodícím mocenském centru indicko-pacifického regionu.

Vojtěch Filip

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…