Filip (KSČM): Úřednická vláda – legitimní, ale jen krátkodobé řešení

25.06.2013 11:40

Přítomnost prezidenta republiky Miloše Zemana na dnešním jednání tripartity je nesporně pozitivní pro posílení významu této klíčové instituce společenské solidarity.

Filip (KSČM): Úřednická vláda – legitimní, ale jen krátkodobé řešení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve volebním štábu KSČM bylo veselo

Zejména po letech oslabování jejího vlivu pravicovými vládami, které jednání se sociálními partnery braly téměř jen jako nepříjemnou přítěž.

Prezidentův postoj ve věci jmenování vlády odborníků vnímáme v tuto chvíli sice jako legitimní, nicméně především pouze jako krátkodobé řešení. To nemůže nahradit jediné, skutečně adekvátní východisko, kterým je nová vláda, vzešlá z předčasných voleb v co nejbližším termínu.

Podobně KSČM chápe i diskuzi okolo minimální mzdy. Pan prezident se přiklání ke kompromisní verzi navrhované ministryní práce a sociálních věcí L. Müllerovou, tedy k minimální mzdě ve výši 8500 korun. KSČM dlouhodobě tvrdí, že současná dlouhotrvající diskuze může sice přinést kompromis, nicméně nepřinese skutečné řešení situace. V tuto chvíli by z našeho pohledu bylo na místě daleko razantnější zvýšení minimální mzdy, která nebyla valorizována již od roku 2007.

Naopak se připojujeme ke společným obavám zástupců průmyslu i odborů, jak to bude dále s financováním vědy a výzkumu z evropských fondů po roce 2020. V tomto směru musí nová vláda představit zcela novou, jasně definovanou koncepci s konkrétně podloženým výhledem na kofinancování – které se v tuto chvíli zdá být ve velkém ohrožení.

Plně podporujeme slova prezidenta Zemana o nejistotě výnosnosti soukromých penzijních fondů a nesmyslnosti vstupu do II. pilíře důchodové reformy. Dlouhodobě kritizujeme postup koalice v tomto směru a tvrdíme, že vyvádění peněz ze státního průběžného pilíře do soukromé sféry je podvodem na občanech, který má pouze vytunelovat státní rozpočet a později ožebračit i mnohé občany. Tuto zkušenost má již za sebou Maďarsko a nyní ji prožívá Slovensko. Hlupákem je ten, kdo se nepoučí a opakuje dávno známé chyby.

Vojtěch Filip, poslanec PS PČR a předseda ÚV KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…