Flek (STAN): I když takové organizaci useknete hlavu, naroste jí hned nová

29.11.2022 21:24

Projev na 47. schůzi Poslanecké sněmovny 29. listopadu 2022. Návrh na působení sil a prostředků rezortu Ministerstva obrany na území členských států Evropské unie, v Iráku, Kuvajtu a Kosovu do roku 2024 s výhledem na rok 2025 a na pobyt příslušníků ozbrojených sil Ukrajiny a členských států Evropské unie na území České republiky do roku 2023.

Flek (STAN): I když takové organizaci useknete hlavu, naroste jí hned nová
Foto: STAN
Popisek: STAN

Dobrý den, děkuji. Vážená paní ministryně, vážení kolegové, v rychlosti bych shrnul to, co tady bylo řečeno. Paní ministryně to vzala podrobně. Na výboru pro obranu jsme hlasovali jednohlasně. Později přečtu usnesení. 

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17935 lidí

Ale k té informaci. Mám tu čest dnes být zpravodajem zásadního tisku. Projednáváme působení sil a prostředků Ministerstva obrany na území členských států EU, také v Iráku, Kuvajtu a Kosovu. Jako druhé, ale nikoliv druhotné, dnes bude téma tohoto sněmovního tisku - pobyt příslušníků ozbrojených sil Ukrajiny a členských států EU na území České republiky.

Teď když si to rozebereme, pro asistenční misi EU na Ukrajině vysíláme padesát pět osob, a to na dobu do 31. 12. 2024. Pro operaci globální koalice pro boj na Daeš, Islámský stát v Iráku a Kuvajtu a pro výcvikovou misi NATO v Iráku vyčleňujeme dvacet osob, a to do 31. 12. 2024. Pro operaci v rámci KFOR Kosovo posíláme čtyřicet osob, a to do 1. 7. 2023 do 31. 12. 2024.

Pokud bychom si to rozebrali podrobněji, Ukrajina - jako pomoc při výcviku ukrajinských vojáků jsme na výboru schválili mandát pro maximálně osm set osob, které zde budeme cvičit, aby se mohli nadále statečně bránit ruskému agresorovi. Konkrétně půjde o výcvik mechanizovaných jednotek, jednotek bojové a všeobecné podpory a přípravy velitelů a štábů, který má být realizován v několikatýdenních cyklech na Libavé. Přibližně dvacet států Evropské unie by mělo zájem o zapojení. Náklady budou částečně kompenzovány, jelikož jde o záštitu asistenčních misí Evropské unie.

Irák - ačkoliv jsme se kdysi ujišťovali, že Islámský stát skončil, není to pravda, stále existuje. I když totiž takové organizaci useknete hlavu, naroste jí hned nová a pokračuje v násilnostech. Musíme být ostražití a řešit problémy tam, kde vznikají, aby nepřišly pak za námi.

Co se týče Kosova, jde o bezpečnostní situaci v Kosovu a promítá se zde válka i na Ukrajině. Země vyjadřuje Ukrajině, vzhledem ke své velikosti, poměrně silnou podporu. Zároveň však kvůli válce pociťuje zvýšené obavy z chování protiruského(?) Srbska. V Kosovu nám jde hlavně o posílení bezpečnostní stability, kde dochází k napětí mezi Srbskem a které je podporované putinovským režimem.

Vláda svým usnesením ze dne 16. listopadu 2022, číslo 946 projednala a schválila návrh na působení sil a prostředků resortu Ministerstva obrany na území členských států Evropské unie, v Iráku, Kuvajtu a Kosovu do roku 2024 s výhledem na rok 2025 a na pobyt příslušníků ozbrojených sil Ukrajiny a členských států Evropské unie na území České republiky do roku 2023. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

12:06 Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

Slavnostním poklepem na základní kámen byla v úterý 23. dubna 2024 zahájena 6. etapa výstavby zanádr…