Gajdůšková: Ne kvůli OSN, ale kvůli demokracii je třeba Lety vyřešit

28.07.2013 13:33

Politika je o symbolech, které orientují žebříček hodnot společnosti, nastavují politickou kulturu. Takovým symbolem je i pietní místo bývalého koncentračního tábora v Letech u Písku. Tento památník je symbolem zrůdnosti fašismu, nejdůslednější genocidy za II. světové války.

Gajdůšková: Ne kvůli OSN, ale kvůli demokracii je třeba Lety vyřešit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Gajdůšková

To je vnímáno i mezinárodním společenstvím. Proto výbor OSN pro lidská práva vyzval Českou republiku k odstranění vepřína  v tomto místě.  Ne proto, že to žádá mezinárodní společenství, ale kvůli nám samotným, kvůli nebezpečí  narůstání extremismu, neofašismu,  xenofobie společnosti, které je velkým nebezpečím pro demokracii i pozitivní vývoj  země,  vláda ČR musí najít prostředky, jak se vypořádat se soukromým majitelem vepřína a dát pietnímu místu v letech důstojný rámec.

Extremismus ani neofašismus to nevyřeší, k tomu je potřebné přijmout kroky pro  řešení hospodářského propadu a posílení sociální soudržnosti ve společnosti. Rekonstrukce památníku v Letech bude  jasné gesto státu o tom, že česká společnost je společností humanity a demokracie.

To jsou  hodnoty, které nemají  finanční ekvivalenty, protože jsou v životě lidí mnohem důležitější než peníze. Pro ty, kteří nerozumí ničemu jinému než  těm penězům, pak je třeba připomenout, že humanita a demokracie je v civilizovaném světě  v přímé úměře k prosperitě společnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Dvořák: Princip solidarity je základem a podstatou Evropské unie

18:09 Ministr Dvořák: Princip solidarity je základem a podstatou Evropské unie

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.