Grebeníček (KSČM): Hledání východiska nebo bludný kruh?

18.09.2015 8:38

Nikdo z těch, kdo rozhodují o unijní politice, a ostatně ani česká vláda, nechce veřejně a ve všech souvislostech přiznat, že příčinou imigračních vln Iráčanů, kosovských Albánců, Syřanů, a dokonce i Afghánců je agrese Spojených států a expanze NATO.

Grebeníček (KSČM): Hledání východiska nebo bludný kruh?
Foto: kscm.cz
Popisek: Miroslav Grebeníček, poslanec KSČM

P ři jednáních v rámci Evropské unie, jak se vyrovnat se statisícovými vlnami imigrantů, a při veškeré panice většina odpovědných stále mlží. Na těch nejvyšších úrovních evropské politiky stále ještě nikdo nenašel odvahu pojmenovat zcela otevřeně skutečné příčiny a hledat dlouhodobá východiska.

Nikdo z těch, kdo rozhodují o unijní politice, a ostatně ani česká vláda, nechce veřejně a ve všech souvislostech přiznat, že příčinou imigračních vln Iráčanů, kosovských Albánců, Syřanů, a dokonce i Afghánců je agrese Spojených států a expanze NATO, která (vedle ekonomického drancování chudých a slabých zemí) cestou rychlých »vítězných« válek, okupací a zvenčí provokovaných a zbraněmi a penězi podporovaných převratů zakládá na humanitární katastrofy nedozírného rozsahu.

Zatímco na válku a udržování okupačních vojsk v Afghánistánu byly Spojené státy ochotny vynakládat až sto miliard dolarů ročně, na humanitární a rozvojovou pomoc jen směšný zlomek dvou tří miliard dolarů. A z nich ještě značná část skončila v rukách amerických a afghánských korupčních mafií v důsledku instalace a udržování protektorátní vlády narkoklanu Hamída Karzáího.

Nyní Barack Obama uvažuje, že si tedy možná příštím rokem Spojené státy vezmou deset tisíc uprchlíků ze Sýrie. Americké války, okupační a podvratné metody, kterým se dostávalo přímé podpory nejen od skupiny ochotných členů NATO, ale i Evropské unie, však vyvolaly běsy a vyhnaly z domovů na dvě desítky milionů lidí.

Nikdo dosud jasně neřekl, že je nutné vrátit se k dodržování mezinárodního práva ve smyslu respektování Charty OSN a ženevských konvencí a skoncovat s podněcováním válek a provokováním převratů. Nikdo nenavrhl, aby ty stamiliardy v dolarech a eurech, které plnými hrstmi v uplynulých dvou desetiletích vyhazovaly Spojené státy a země NATO na války, okupace, vývoz zbraní a know-how převratů a teroru, byly nyní a do budoucna vydávány na humanitární a rozvojovou pomoc, na mírovou spolupráci se světem slabých a chudých.

S překvapením jsem v Poslanecké sněmovně naslouchal výrokům ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, že v případech, kdy se nelze rychle domoci řešení problémů v mezích Charty OSN a ženevských konvencí, měly a mají USA a NATO právo vrátit se před Chartu OSN. Tedy, domyšleno do konce, k barbarským metodám, které vehnaly v první polovině 20. století Evropu a svět do dvou světových válek.

Zkušenost s evropským fašismem, německým nacismem a japonským militarismem se odrazila nejen v Chartě OSN a v řadě dalších norem, ale postupně, byť ztuha, i v novém stylu uvažování a v jednání o mírovém soužití států a národů, o vzájemné spolupráci a pomoci. Spojené státy a další velmoci NATO, s podporou či tolerancí ze strany Evropské unie, se však po rozpadu bipolarity pokoušejí jít, řečeno se Zaorálkem, před Chartu OSN. Vracejí se k agresivnímu používání síly, k vydírání slabších a otevřenému drancování zdrojů za pomoci vojenské a ekonomické převahy. Po katastrofách na Balkáně, v Asii a Africe zakládá expanze NATO a podněcování a financování převratů na nedozírnou tragédii i na Ukrajině.

Úvahy a pokyny z Bruselu a Berlína jak pouze přerozdělovat statisíce uprchlíků z Iráku, Sýrie, Kosova, Libye a Afghánistánu pomocí kvót, jsou nepochopením vážnosti situace a projevem neschopnosti. Bez pojmenování a odstranění příčin uprchlictví, dnes především bez změny stylu agresivní a ekonomicky bezohledné politiky velmocí NATO a EU, nelze z bludného kruhu válek, vydírání a okrádání slabých a následných sociálních katastrof nalézt východisko. Od české vlády a premiéra tedy očekávám nejen slovní hry kolem takzvaných uprchlických kvót, ale seriózní politiku, která nás posune ke skutečnému řešení problému.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

14:04 Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k svobodě slova v Evropské unii