Gregorová (Piráti): TIKTOK velký špatný

19.07.2022 19:03 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k shromažďování dat aplikací TikTok

Gregorová (Piráti): TIKTOK velký špatný
Foto: Repro Youtube
Popisek: Markéta Gregorová

Jsou věci, které prostě nechceme slyšet. Jednou z těch věcí je i "smažte si radši TikTok". Připadám si jako prudérní boomer, který mladým říká, co by neměli, protože je to pro ně špatné. A samozřejmě a jako vždy: dělejte si svobodně, co uznáte za vhodné! Já vám ale také svobodně budu dokola opakovat, proč je TikTok vážně špatný a proč byste měli volit informovaně. No a teď k tomu máme novou analýzu! Doporučuji si důkladně pročíst přiložený článek. Je jasný, ale mrazivý.

Anketa

Komu více důvěřujete?

hlasovalo: 9633 lidí

TikTok nezpracovává jen data a videa, co mu přímo nabídnete. Z telefonů získává i polohu telefonu, telefonní číslo, má přístup ke kontaktům i ke kalendáři. Aplikace je čínská a jako taková má ze zákona povinnost kdykoliv sdílet jakákoliv data s Čínskou komunistickou stranou. Ta je "pro jistotu" sbírá, a pokud se jí to bude hodit, použije je. Třeba k vydírání. Dle analýzy je možné, že západní soudci, politici i další lidé mohou v budoucnu očekávat vydírání například skrze své děti a to, co jim Čína vydolovala z telefonů - osobní i intimní fotky, konverzace apod.

Kromě osobního dopadu je tu i to, že doslova "krmíte" daty čínskou umělou inteligenci, kterou na nich trénují. Ta pak efektivněji může hledat "nepohodlné" lidi, rozpoznávat Ujgury nebo ve zprávách rozpoznávat záměr (třeba kritiku režimu). A tím i naše data mohou někomu v důsledku vzít život.

Pokud nevíte, jak TikTok smazat, natočila jsem vám k tomu už před nějakou dobou návod (ZDE). Vážně zapřemýšlejte, jestli těch pár minut vtipných videí (často na záchodě) stojí za takovýto ohromný zásah do vašeho soukromí - navíc od země, která je podle bezpečnostních expertů naší největší hrozbou blízké budoucnosti.

Bc. Markéta Gregorová

  • Piráti
  • Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce