Grospič (KSČM): Nezaměstnanost a mládež

22.09.2013 9:05

Vyjádření Stanislava Grospiče, předsedy Odborového sdružení Čech, Moravy a Slezska, k nezaměstnanosti mladých lidí.

Grospič (KSČM): Nezaměstnanost a mládež
Foto: ksčm
Popisek: Stanislav Grospič

Mladí lidé, nejenergičtější a nejtvořivější složka společnosti a nejzranitelnější kategorie pracujících, zakoušejí každodenně následky světové ekonomické krize a náporu protidělnické politiky.

Výsledkem této praxe a politiky je, že dnešní mladá generace, jako jedna z nejzranitelnějších skupin obyvatelstva, čelí masové nezaměstnanosti a nejisté budoucnosti. Je obětí pružných (nebo jak je módou říkat, neboť stále větší část národa se stydí za češtinu) flexibilních forem zaměstnanosti a není chráněna kolektivními smlouvami, prožívá diskriminaci, přezírání a společenské vyloučení. Mladí pracující jsou nuceni pracovat v různých formách pružného zaměstnání jako práce na část úvazku, osobní smlouvy, žádné zdravé pracovní podmínky ani odborářská práva.

Mladí jsou dnes vyzýváni k tomu, aby žili v krutě nepříznivém prostředí, kde je právo na práci podřízeno konkurenceschopnosti, snaze o co nejvyšší zisky, zatímco nezaměstnanost se stala noční můrou pro každého mladého člověka.

V EU je dnes 27 milionů lidí bez práce a mimo pracovní trh se všemi nepříznivými sociálními dopady; přitom nezaměstnanost mladých vylétla do nevídané výše. Podle statistických údajů v únoru 2013, což už plně neodráží pravdivý obraz, ostře stoupla na 64, 2 % v Řecku (z 50,4 % ve stejném měsíci v r. 2012), na 55,5 % ve Španělsku (z 50,5 % v r. 2012), na 38,7 % v Itálii (z 31,9 % v r. 2012), 38,6 % v Portugalsku (z 35,4 %), 35,9 % na Slovensku, 30,8 % v Irsku, 28,4 % na Kypru, 26,9 % ve Francii a kolem 20 % v Belgii, Finsku, Lucembursku a Estonsku. Odpovídající procento pro 27 členských států EU a v zemích eurozóny dosáhlo 23,6 % a 24,2 %, čili 5 694 000 a 3 581 000 mladých nezaměstnaných ve věku pod 25 let. Celkově míra zaměstnanosti mezi mladými za posledních 5 let spadla o 5 %, z 37,3 % na 32,8 %, trojnásobně ve srovnání se staršími pracujícími.  

Evropská komise vyzvala členské státy, aby pokračovaly v zavádění opatření a vyzvala ministry práce, aby se v červenci sešli na jednání o tom, jak se vypořádat s nezaměstnaností mezi mladými. Zároveň přikročila k návrhu doporučit členským státům, aby přijaly četné programy jako „Evropská mládežnická záruka“ (European Youth Guarantee). Tímto specifickým programem Evropská unie navrhuje vládám, aby zajistily, že zaměstnání bude mladým evropským občanům nabídnuto nejpozději čtyři měsíce od okamžiku, kdy se stali nadbytečnými nebo skončili studia, nebo možnost využít některý z odborných, vzdělávacích nebo učňovských programů.    

Evropské oblastní středisko Světové odborové federace (EUROF WFTU) je přesvědčeno, že tato politika a rozhodnutí nemohou mobilizovat a překonat netečnost ekonomického systému, jenž je venku z úpadku a je nelítostně zamořený úsporností. Kapitalismus jako ekonomický systém, jenž si udělal modlu ze zisku, vnucuje individualismus a zpochybňuje organizovaný boj a společenskou solidaritu. Snaží se každého mladého člověka přeměnit na prvek, odcizený společenskému dění a odstavený od kolektivního konání. 

Globální krize kapitalismu demonstruje, že třídní boj je i nadále daný časem, dokud bude společnost rozdělena na třídy. I v této době společenské podmínky, v jakých rozvíjí svoji činnost hnutí mladých pracujících, negativně zasahují organizovanost a zapojení mladých. Je proto jasné, že odpověď leží v masovém růstu členů autentického odborového hnutí, jaké v Evropě představuje EUROF WFTU.

Na základě údajů EUROF Stanislav Grospič, předseda Odborového sdružení Čech, Moravy a Slezska

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.