Hamáček (ČSSD): Naši vojáci na Sinaji přispívají k dobrým vztahům jak s Egyptem, tak i s Izraelem

19.11.2016 10:09

Předseda Sněmovny Jan Hamáček navštívil české vojáky na Sinaji.

Hamáček (ČSSD): Naši vojáci na Sinaji přispívají k dobrým vztahům jak s Egyptem, tak i s Izraelem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda poslanecké sněmovny Jan Hamáček

Předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Jan Hamáček po Izraeli navštívil i české vojáky, kteří slouží na egyptské Sinaji v misi MFO (Multinational Force and Observers).

„Jsou skvělými reprezentanty České republiky a naší armády. Od velení mise jsem slyšel na jejich adresu jen slova chvály,“ uvedl Jan Hamáček, který v oblasti strávil státní svátek a v pátek se se členy šestého kontingentu rozloučil. V těchto dnech je totiž vystřídá nový tým.

Česká mise je součástí mezinárodních jednotek dohlížejících na dodržování podmínek mírové dohody mezi Egyptem a Izraelem. V oblasti, kde jsou příslušníci ozbrojených sil z 12 zemí, působí čeští vojáci od roku 2009. V současné době slouží s letounem CASA 295M.

„Naši vojáci působící na Sinaji přispívají k dobrým vztahům jak s Egyptem, tak i s Izraelem,“ připomněl Jan Hamáček. Právě Izrael navštívil v tomto týdnu předseda Sněmovny společně se skupinou poslanců z výborů pro zdravotnictví a pro obranu. Setkal se zde mimo jiné s  předsedou vlády Benjaminem Netanjahu nebo předsedou Knessetu Juli-Joel Edelsteinem. „O mnohém svědčí i fakt, že jsme po německém Bundestagu teprve druhou zemí, s níž se Knesset dohodl na pravidelných meziparlamentních konzultacích,“ podotkl předseda Sněmovny Jan Hamáček. Podle jeho slov ke vstřícné atmosféře přispěla i nedávná reakce českého parlamentu na rezoluci UNESCO vztahující se na památky ve východním Jeruzalémě. Vytváří se tak podhoubí pro ještě těsnější obchodní a ekonomickou spolupráci.

Izrael je pro české firmy nyní třetí nejvýznamnější exportní zemí ležící mimo Evropskou unii. Nejdůležitějším vývozním artiklem jsou automobily. V současné době se však připravuje řada dalších zajímavých projektů. Například Škoda Transportation se účastní tendru na dodávky vlaků. V rámci tohoto obchodu by se neměli jen dodávat vlaky, ale třeba i stavět depa. „Je to velká obchodní příležitost až na několik desetiletí,“ uvedl Jan Hamáček. Naopak v České republice by mohla rozšířit činnost izraelská farmaceutická společnost Tewa, jejíž česká dcera by mohla posloužit jako brána pro vstup na další trhy v regionu.

„Jednáme i o spolupráci hasičů nebo lesních společností. Izrael se na jedné straně snaží zalesnit některé oblasti, na druhé pak bojuje s častými lesními požáry,“ doplnil Jan Hamáček další příklad spolupráce, přičemž připomněl i možné kontrakty v oblasti obrany.  

Předseda Sněmovny Jan Hamáček navštívil české vojáky na Sinaji (18. 11. 2016)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…