Hamáček (ČSSD): Oslavy výročí listopadu 1989 v USA zakončily v „českém“ Chicagu

23.11.2014 12:51

Po New Yorku a Washingtonu se pracovní návštěva USA předsedy Sněmovny přesunula do Chicaga. Zde se pozornost zaměřila na oslavy 25. výročí Sametové revoluce a na setkání s místními politiky včetně guvernéra Illinois a starosty Chicaga.

Hamáček (ČSSD):  Oslavy výročí listopadu 1989 v USA zakončily v „českém“ Chicagu
Foto: Redakce
Popisek: Jan Hamáček

Jan Hamáček zavítal také do americké národní laboratoře Fermilab a do firmy Navistar Defense spolupracující s kopřivnickou Tatrou. Všemi událostmi a setkáními se jako červená nit vinula česká stopa v Chicagu a významné postavení místní krajanské menšiny Čechů.

Oslavy 25. výročí listopadu 1989 proběhly v Chicagu za přítomnosti představitelů silné krajanské menšiny, ale také za účasti představitelů města a státu Illinois. Zástupci ČR v čele s předsedou Poslanecké sněmovny pro oslavy zvolili právě toto, do určité míry české město.

"To, že Chicago představuje tak trochu české město, je fakt, na který jsem hrdý. Český otisk v tomto americkém regionu je natolik viditelný, že jej nelze přehlédnout. Právě z tohoto důvodu, jsme vedle návštěvy Washingtonu a New Yorku zvolili k oslavě výročí naší revoluce Chicago,“ uvedl Jan Hamáček, předseda Sněmovny.

Přestože nejdůležitější roli sehrála česká krajanská menšina v době vzniku samostatného Československa, ani dnes není její role zanedbatelná. V roce 2010 se ve státě Illinois hlásilo k českému původu 110 tisíc obyvatel a v současné době působí v Chicagu přibližně 30 českých spolků a sdružení. V devadesátých letech do Chicaga přišla nová vlna českých přistěhovalců, kteří se postupně propojují s původní krajanskou menšinou.

Jan Hamáček se v Chicagu setkal s jeho starostou Rahmem Emanuelem a s nově zvoleným guvernérem Illinos Brucem Raunerem. S oběma politiky šéf dolní komory mluvil o záležitostech, které spojují ČR a USA, například o přímé letecké lince mezi Prahou a Chicagem. „Co mne velmi překvapilo a zároveň potěšilo u starosty Rahma, je, že používá pracovní stůl, který patřil Antonínu Čermákovi, starostovi českého původu ze třicátých let minulého století,“ dodal Jan Hamáček.

Předseda Sněmovny také zavítal do Fermilabu, kde pracují čeští vědci na projektu měření vlastností neutrin. Fermilab je významná americká národní laboratoř, která se zabývá výzkumem ve fyzice částic. Jan Hamáček navštívil také firmu Navistar Defense, která spolupracuje s českou Tatrou na výrobě logistického vozidla pro kanadskou armádu. Oba případy dobře ilustrují velmi úzkou spolupráci mezi ČR a USA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…