Hašek (ČSSD): Křesla jako program aneb o všelikém kvaltování v Brně

06.10.2020 8:36

Komentář na facebookovém profilu k povolebnímu vyjednávání

Hašek (ČSSD): Křesla jako program aneb o všelikém kvaltování v Brně
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Michal Hašek.

Se zájmem sleduji jednání o nové krajské koalici na jižní Moravě jako budoucí opoziční krajský zastupitel. Dovolím si v té souvislosti několik postřehů:

1) mrzí mne obejití vítěze voleb jako princip. Do politiky jej přinesl prezident Klaus v roce 2010, kdy nepověřil vítěze parlamentních voleb ČSSD prvním pokusem sestavit vládu. Myslím, že pro politickou kulturu obecně bylo dobré, aby pan hejtman Šimek jako lídr vítězného ANO měl šanci alespoň oslovit ostatní zvolené subjekty a zjistit koaliční potenciál ANO pro roky 2020-2024. Dopadlo by to možná stejně, ale respektovalo by to výsledek demokratických voleb. To se nestalo a řada voličů může mít pocit marnosti aktivní účasti na volbách.

2) letos šlo o krajské volby a kulisy brněnského magistrátu se k vyjednávání o budoucnosti kraje podle mne nehodí. Kraj není jenom Brno a pokud si dobře pamatuji, za Juránka ani za mne se kraj z brněnského magistrátu neřídil.

3) možná nejpodstatnější bod - vidíme, slyšíme a čteme 2 dny po volbách kdo bude mít jakou funkci, ale ani slovo o programové debatě, o programové shodě těch, kteří se "dohodli, že se dohodnou"... tak jasně, chtějí do funkcí, chtějí moc ... ale slovy klasika ... není to málo, Antone Pavloviči???

Zatím ten kvasikoaliční trysk pro jižní Moravu znamená pouze to, že první starostí hochů, kteří spolu mluví pod dohledem zkušených brněnských zákulisních hráčů, je rychle sednout do nejvyšších krajských křesel s měsíční odměnou od cca 70 tisíc (tzv. uvolněný předseda výboru) až po cca 130 tisíc (hejtman kraje). Program se asi dá nějak dohromady až dodatečně, hlavně ty funkce... A tohle vydávají některá média a političtí analytici za novou svěží politiku pro jižní Moravu za účasti KDU-ČSL a ODS, ale i (staro)nových nadějí regionální politiky - STAN a Pirátů. Tak uvidíme, kdy a s jakým programem nová koalice na jižní Moravě přijde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.