Havel (ČSSD): Náhlý zájem o práci Bezpečnostní rady mě nepřekvapil

02.03.2016 5:37

Komentář hejtmana Karlovarského kraje Martina Havla k vyjádřením v médiích na téma činnosti Bezpečnostní rady kraje.

Havel (ČSSD): Náhlý zájem o práci Bezpečnostní rady mě nepřekvapil
Foto: archiv hejtmana
Popisek: hejtman Karlovarského kraje JUDr. Martin Havel

Rok, ve kterém se konají krajské volby, bývá typický mimo jiné tím, že se zničehonic začnou někteří regionální politici zajímat o věci, které je celé předchozí období nezaujaly. Příkladem toho je nedávné prohlášení bývalého náčelníka Horské služby Krušné hory Rudolfa Chlada, který chce uspět ve volbách do krajského zastupitelstva, o tom, že Bezpečnostní rada kraje nefunguje optimálně, což je prý třeba změnit – v souvislosti s tím zmínil téma migrantů, povodní a požárů.

Je zvláštní, že s tím pan Chlad přichází až teď, protože za předchozí měsíce nevyslal ke mně jako k předsedovi Bezpečnostní rady jediný dotaz k činnosti rady, nepožádal o setkání nebo diskuzi na toto téma. Kdyby to udělal, dostal by přesný přehled o tom, co zástupci Hasičského záchranného sboru, Policie ČR, armády, záchranky a dalších složek na pravidelných jednáních Bezpečnostní rady řeší, a jak široký záběr rada má – od prevence proti povodním, plánování cvičení zaměřených na přírodní katastrofy nebo požáry (připomínám například lednové cvičení Integrovaného záchranného systému při simulovaném požáru v hotelu Thermal, loni červencové cvičení v Plesné, které testovalo připravenost IZS na epidemii ptačí chřipky atd.), monitorování kriminality a situace v oblasti drogové problematiky. K jednání rady je přizván i zástupce Horské služby, možnosti účastnit se ale nevyužívá.

Je naší povinností pomoci lidem ohroženým válkou, ale za jasně stanovených pravidel

Od okamžiku, kdy Evropu zaplavil příliv uprchlíků z válkou zmítané Sýrie a dalších zemí, se součástí jednání Bezpečnostní rady kraje stalo automaticky mapování situace týkající se ČR a našeho kraje. Mezi policií, dalšími složkami a vedením kraje probíhá aktivní výměna informací včetně přípravy na možné zesílení proudu migrantů přicházejících do naší země. Je naší povinností pomoci lidem ohroženým válkou, ale za jasně stanovených pravidel. Budeme postupovat v souladu s postojem české vlády v této věci, striktně se budeme držet platných právních norem v této oblasti a nedovolíme ohrožení bezpečnosti občanů regionu. Na toto téma jsem jednal i se starostou Kraslic, abych zjistil, jak vnímají tamní obyvatelé umisťování uprchlíků do zařízení v sousedním Klingenthalu.

Zaznamenal jsem i zmínku současné „politické“ kolegyně pana Chlada Hany Zemanové o tom, že by se měli vyměnit členové Bezpečnostní rady. Dovolil bych si paní Zemanové připomenout to, co by jako právník měla vědět – složení Bezpečnostní rady je stanoveno zákonem a váže se ke konkrétním funkcím a lidem, kteří je zastávají.

Všem, kteří chtějí cokoliv vědět o činnosti Bezpečnostní rady, nabízím podrobné informace – možná by pro ně byly užitečnější než přestřelky v médiích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky