Havlová (VV): Zákon je zmetek

05.02.2015 16:02

Poslankyně Havlová varovala na semináři: Novela energetického zákona je zmetek, úřad bude zpolitizován, stane se typickou trafikou a je plánem na okrádání lidí.

Havlová (VV): Zákon je zmetek
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Poslankyně za hnutí Úsvit přímé demokracie Olga Havlová

Dnes proběhl v Poslanecké sněmovně seminář pod záštitou Davida Kádnera k Energetické bezpečnosti České republiky. Hlavními hosty semináře byli Pavel Šolc (náměstek ministra průmyslu a obchodu), Alena Vitásková (předsedkyně Energetického regulačního úřadu), Petra Grigelová (ředitelkam odboru plynárenství ERÚ a Petr Koloman (generální ředitel, Severní energetická a.s.)

"Už před dvěma měsíci jsem pořádala s paní předsedkyní ve sněmovně seminář k problematice novely energetického zákona a mohu zodpovědně říci, že tento zákon je zmetek," řekla na úvod poslankyně Havlová.

"Jestli se Topolánkova vláda vyznamenala solárním tunelem a Nečasova vláda církevními restitucemi, tak lumpárnou Sobotkovy vlády je tento energetický zákon," podotkla Havlová.

"Zjevné nepravdy ve vystoupeních ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka při projednávání novely energetického zákona ve Sněmovně, zejména jeho tvrzení, že proběhl standardní legislativní proces, mne utvrzuje v tom, že se sociální demokracie podílí na plánu okrádání normálních lidí," konstatovala Havlová. Dodala, že klíčovou výhradu má ke změně způsobu řízení úřadu tak, aby mohla vzniknout Rada ERU, kterou ministr Mládek slíbil poslanci Urbanovi v lednu loňského roku a která má údajně znamenat průhlednější systém regulace a lepší kontrolu.

"Navrhovaná novela výrazně ohrožuje nezávislost ERU, protože členy rady bude navrhovat a odvolávat vláda, na základě návrhu ministra průmyslu. Kromě toho, že bude úřad zpolitizován bude také paralyzován, jelikož kompetence, obsažené v novele zákona, neumožňují Radě řídit úřad a ERU bude bez faktického vedení. Jedná se o vykoštění hlídacího psa cen energií v jeho kompetencích, což může přinést neočekávané náklady pro všechny spotřebitele," nechala se slyšet Havlová.

Rada bude podle ní stát minimálně 10% navíc z rozpočtu ERU a v podobě, v jaké je předkládána, se stane pouze typickou trafikou. "Novela nahrává monopolům a je potřeba se postavit energetické lobby a umělému zvyšování cen energií a bránit konečné spotřebitele, naše občany. Novela zákona totiž umožňuje, aby Všechny lumpárny, které se zde zavádí, zaplatili normální lidé a my je hodláme bránit," uzavřela seminář poslankyně Olga Havlová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Dvořák: Princip solidarity je základem a podstatou Evropské unie

18:09 Ministr Dvořák: Princip solidarity je základem a podstatou Evropské unie

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.