Havlová (VV): Zbouráno, zatopeno - dalším obcím hrozí uhelná smrt

03.12.2013 9:12

Albrechtice, Bylany, Pařidla, Most, Dolní Litvínov, Vršany a desítky dalších obcí reprezentují místa zničená během minulého totalitního režimu při surové honbě za dobýváním uhlí.

Havlová (VV): Zbouráno, zatopeno - dalším obcím hrozí uhelná smrt
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Poslankyně za hnutí Úsvit přímé demokracie Olga Havlová

Prolomením limitů těžby hnědého uhlí, které přijala vláda České republiky závazným usnesením č. 444 z roku 1991, dojde k likvidaci dalších obcí a domovů lidí. Asi málokdo si dokáže představit, jaká je to hrůza, když dům, ve kterém člověk strávil radostné dětství, zatopí voda z přehrady či je nenávratně srovnán bagry – to vše jen kvůli uhlí.

Je neoddiskutovatelné, že prolomením limitů nenávratně dojde k dalšímu zhoršování životního prostředí. To zcela jistě nastane kvůli zvýšení prašnosti, k níž dochází při povrchovém dobývání. Logickým důsledkem této situace je odchod obyvatel a následný pokles cen nemovitostí, což v konečném důsledku přispěje ke ztrátě jakékoli budoucnosti tohoto regionu.

Smutné je, že tento černý scénář se bude plnit jen kvůli surovině, již spálíme v kotlích a takto vzniklou energii navíc jen levně prodáme do zahraničí. Stejně za ceny energií na českém trhu to nijak zásadně neovlivní a všichni odběratelé budou i nadále muset platit za solární tunel.

Veřejnosti se utajuje, že prolomením těžebních limitů na povrchovou těžbu nová pracovní místa nevzniknou a při zachování status quo se ztráta zaměstnanosti dá řešit prostými odchody do důchodu.

Mezi přímo ohrožené obce patří například Horní Jiřetín a Litvínov. Lom ČSA bude zavřen při postupném tlumení těžby v průběhu roku 2022. K posledním zlikvidovaným obcím patří Libkovice, a je jen na nás, aby se neobjevila nová jména na seznamu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

18:09 Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu zákona na zrušení veřejnoprávních médií na S…