Heger (TOP 09): Zvedněte hlavu, podívejte se ze široka na souvislosti a přemýšlejte

31.07.2017 18:17

Komentář Leoše Hegera na Facebooku

Heger (TOP 09): Zvedněte hlavu, podívejte se ze široka na souvislosti a přemýšlejte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr zdravotnictví Leoš Heger

Před ostrým startem kampaně trávím posledních pár volných dnů se svojí manželkou v Rakousku, ale neodpustím si jedno malé zamyšlení, které plyne z věcí, které nás dennodenně obklopují.

To, do čeho koukám, jsem ještě nikde neviděl. Není to Zeissův teleskop, do kterého se hodí desetikoruna či jedno euro a chvíli zkoumáte přiblížené okolí. Je to jen tenký půlmetrový dřevěný špalík, provrtaný po délce a na stojanu zafixovaný tak, abyste skrz úzkou díru bez čočky viděli detail, podle které se můžete zorientovat.

V dnešní době robotizace trochu hloupost. Poučení je z toho zjevné. Budete-li nobelista, geniální objevitel radioaktivity, konstruktér rakety nebo softwarový průkopník, prosadíte se pravděpodobně v jakékoliv zemi. Budete-li však jen jeden z tisíců chytrých lidí s tvůrčími schopnostmi, kteří drobnými krůčky posunují klikatými uličkami lidstvo kupředu, ať trpělivou prací nebo chytrým kopírováním věcí z okolí, budete to mít těžší. Je totiž daleko pravděpodobnější, že nejen omezený kontakt s okolím, ale i zmar doma, vyvolaný normalizátorem, diktátorem či oligarchou vás znechutí a zadupe do země, zatímco zdravé prostředí by vás motivovalo mnohem více.

Tak jednou za čas přerušte velmi užitečné koukání do trubičky s detaily. Zvedněte hlavu, podívejte se ze široka na souvislosti a přemýšlejte. Historie jasně ukázala, že žít ve svobodě, kde mají lidé prostor pro svůj rozlet je dlouhodobě přes veškerá rizika volnosti efektivnější. Režimy, kde vůdci chtějí vést člověka spořádaně do ráje, obvykle nedopadají dobře.

Hezké léto.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…