Hejtman Bubeníček: Jednání s ministrem průmyslu a obchodu

10.03.2014 15:20

Ministr Jan Mládek (ČSSD) se při celodenní návštěvě Ústeckého kraje dne 7. března seznamoval zejména s problematikou pokračování těžby uhlí. Hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM) při setkání s ministrem ocenil věcnou diskusi a otevřenost ministra názorům všech relevantních subjektů a osob v problematice těžebních limitů.

Hejtman Bubeníček: Jednání s ministrem průmyslu a obchodu
Foto: Redakce
Popisek: hejtman Bubeníček (KSČM)

Hejtman a ministr se shodli na potřebě širšího politického a společenského konsensu v otázce pokračování těžby uhlí a naplánovali si další schůzku v horizontu tři měsíců.

Spolu s hejtmanem se jednání zúčastnil Jaroslav Foldyna, poslanec zvolený za Ústecký kraj a krajský radní Martin Klika. Společně pak seznámili ministra i s problematikou sociálně vyloučených lokalit v kraji a se specifiky oblasti Šluknovska, a to v návaznosti na potřebě zvýšené podpory státu Ústeckému kraji, který má ambici stát se přes specifické problémy dynamicky se rozvíjejícím se regionem. Podle vládního usnesení podnikatelé a obce v Ústeckém a Moravskoslezském kraji dostanou na tvorbu pracovních míst 300 milionů korun. 

Pro řešení nezaměstnanosti považuje vedení kraje za důležité, aby ze strany resortu Ministerstva průmyslu a obchodu pokračovala podpora podnikání a nových investorů. Založený Ústecký pakt zaměstnanosti se záležitosti pracovních míst snaží řešit  a spolu s dalšími aktéry operujícími na trhu práce koordinovat. Pozitivní roli v tomto úsilí sehrává Hospodářská a sociální rada Ústeckého kraje.

K těžebním limitům ministr Mládek podle médií uvedl, že při rozhodování o limitech bude vláda přihlížet také k postoji Ústeckého kraje, který prolomení limitů podporuje, pokud dojde k dohodě se všemi dotčenými subjekty. „O krajském rozhodnutí vím, osobně bych se ale také přikláněl k referendu. O všem ale nakonec musí rozhodnout vládní strany,“ dodal Jan Mládek.

Hejtman Ústeckého kraje má na referendum svůj názor. „Limity těžby zavedla vláda, vláda by je také měla zrušit, anebo rozhodnout o jejich zachování, to je můj názor. Referendum je sice hezká věc, ale nevidím příliš velký smysl v tom, aby lidé třeba na Žatecku rozhodovali o životě lidí z Horního Jiřetína nebo těch tisíců lidí, kteří jsou na těžbě životně závislí,“ řekl médiím Oldřich Bubeníček, který toto mínění sdělil i samotnému ministrovi. Vláda by mohla o případném prolomení nebo ponechání limitů těžby uhlí v severních Čechách rozhodnout podle ministra do konce roku 2015.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-ustecky.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): My že podněcujeme protiukrajinské nálady? Tím, že chceme mír?

6:16 Mašek (ANO): My že podněcujeme protiukrajinské nálady? Tím, že chceme mír?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům prezidenta Pavla.