Hejtman Červíček: Otázka kybernetické bezpečnosti je v současném světě klíčová

02.05.2022 17:36

Ubránili středoškoláci jadernou elektrárnu před kybernetickým útokem? Odpověděl CzechCybertron

Hejtman Červíček: Otázka kybernetické bezpečnosti je v současném světě klíčová
Foto: ODS
Popisek: Martin Červíček

Královéhradecký kraj přispívá k osvětě problematiky kybernetické bezpečnosti. Ve spolupráci se střední průmyslovou školou ve Dvoře Králové uspořádal interaktivní kybernetické cvičení CzechCybertron, které navázalo na loňský, pilotní ročník. 

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 1.5. 2022)

67%
30%
hlasovalo: 15688 lidí

„Otázka kybernetické bezpečnosti je v současném světě klíčová a pořádání podobných akcí je nejlepší způsob přípravy pro uplatnění absolventů škol, nejen na vysoce specializovaných pracovištích, ale i obecně, například pro oblast IT, která se dnes s bezpečnostní problematikou potýká na jakékoliv úrovni,“   řekl hejtman Martin Červíček.

Realizační tým celého cvičení proměnil školní aulu na pomyslnou jadernou elektrárnu s reaktorem, primárním i sekundárním chladícím okruhem, řídícím centrem i modelem celé distribuční soustavy elektřiny v České republice včetně ovládání všech uzlových bodů. Připravil tak pro studenty úkoly, které prověřily jejich znalosti, dovednosti a schopnost spolupráce, komunikace a hledání inovativních řešení. Nepostradatelnou součástí cvičení se stal tým bezpečnostních expertů, který měl za úkol ochránit elektrárnu před kybernetickým útokem, včasně odhalit kybernetický útok a správně reagovat na následky útoku, provést forenzní analýzu a proces odhalení objednatele útoku.

Kraj dlouhodobě spolupracuje s Dolnoslezským vojvodstvím a nabídl polským partnerům možnost účasti jednoho týmu na tomto cvičení.

„Chtěli jsme si vyzkoušet, zdali dokážeme tuto akci uspořádat v mezinárodním rozsahu. Odpověď dnes již známe, dokážeme. Poláci tuto možnost vzali velmi vážně a svůj 10členný tým vybírali z více než 600 zájemců. Velmi dobře zapadli do týmu a svými dovednostmi byli bezesporu přínosem. Polské kolegy tento projekt fascinoval svou propracovaností a nám se tak otevírají další zajímavé příležitosti pro spolupráci,“ sdělil náměstek hejtmana Arnošt Štěpánek odpovědný za oblast školství s tím, že to je důvod uspořádat na podzim další cvičení a mezinárodní účast rozšířit.

Letošní cvičení navázalo na loňský pilotní ročník, kdy studenti testovali své schopnosti na plně automatizovaném stroji na výrobu popcornu, řízeném SCADA a PLC systémy. Obě cvičení připravila škola ve spolupráci se špičkovými odborníky na kybernetickou bezpečnost České republiky.

„Velké poděkování patří řediteli školy panu Vojtěchovi a celému realizačnímu týmu i externím spolupracovníkům. Na přípravě námětu, modelu i celé realizaci odvedli neuvěřitelný kus práce,“ zhodnotil náměstek Štěpánek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.