Hejtman Grolich: Jednáme s partnery o možnosti úpravy sítě krajských nemocnic

24.04.2023 21:03 | Tisková zpráva

Možnosti dvou zásadních změn ve struktuře lůžkové zdravotní péče v kraji se rýsují po jednání krajských radních. Kraj bude řešit možný převod městské Nemocnice Boskovice na Jihomoravský kraj a zároveň také návrh převzetí krajské nemocnice v Ivančicích Fakultní nemocnicí u sv. Anny v Brně (FNUSA).

Hejtman Grolich: Jednáme s partnery o možnosti úpravy sítě krajských nemocnic
Foto: Repro Facebook Jan Grolich
Popisek: Jan Grolich (KDU-ČSL)

Jednáním o těchto záměrech pověřila rada náměstka hejtmana Jiřího Nantla. „Obrátili se na nás z vedení města Boskovice a Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně. Boskovice se chtějí bavit o možném převodu městské nemocnice na kraj a FNUSA naopak o převodu ivančické krajské nemocnice pod fakultní nemocnici. Proto vzniká pracovní skupina z odborníků, která vyhodnotí, jestli to má pro zdravotnictví v kraji smysl,“ říká hejtman Jan Grolich.

Jak konstatuje náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Jiří Nantl, vše je v samém začátku. „Udělali jsme první kroky v jednání o těchto možných změnách, v žádném případě nejde o hotovou věc. Nyní bude následovat prozkoumání proveditelnosti uvedených záměrů, které musí probíhat transparentně a zejména se zajištěním dostatečné informovanosti zaměstnanců dotčených nemocnic. Jde nám o zajištění plnohodnotné akutní péče pro obyvatele i v částech kraje mimo brněnskou aglomeraci, kde působí fakultní nemocnice, a tedy minimálně zachování její stávající úrovně. To pro nás bude v těchto jednáních nepřekročitelnou hranicí,“ vysvětluje náměstek hejtmana Jiří Nantl.

Anketa

Má smysl demonstrovat proti vládě?

97%
3%
hlasovalo: 41734 lidí

S tím souhlasí vedení Boskovic i FNUSA. "Naším cílem je zejména stabilizace Nemocnice Ivančice, chceme nabídnout obyvatelům regionu širší spektrum ambulantní péče a zázemí silné nemocnice," zdůraznil ředitel Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně Vlastimil Vajdák. "Pro naši nemocnici to bude příležitost k rozšíření odborností, například gynekologie, porodnictví nebo LDN," dodává ředitel Vajdák.

„Za město Boskovice je celá záležitost převodu nemocnice před začátkem jakéhokoli jednání a v této chvíli není nic dohodnuto ani rozhodnuto. Prioritou je, aby zůstala pro občany Boskovic a celé spádové oblasti zachována kvalita a rozsah zdravotní péče ve stávajícím rozsahu, ambicí potom je tyto služby rozšiřovat. V neposlední řadě je pro nás zásadní, aby byly zachovány dobré pracovní podmínky pro zaměstnance nemocnice na všech pozicích a úrovních,“ doplňuje starostka Boskovic Jana Syrovátková.

Jak zdůrazňuje náměstek hejtmana Jiří Nantl, mandát schválený pro předběžná vyjednávání krajskou radou se týká prozkoumání proveditelnosti a smysluplnosti zvažovaných změn. „Na základě výsledků tohoto jednání bude následně zastupitelstvo kraje požádáno, aby udělilo mandát k jednáním o konkrétních právních aktech vedoucích ke změnám. Krajská rada navrhne zastupitelstvu, aby si v souladu se zákonem o krajích vyhradilo pravomoc rozhodnout o zahájení takové „ostré“ fáze jednání s městem Boskovice, respektive s FNUSA,“ dodává Nantl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Stavíme aktuálně více než 200 km nových dálnic

23:07 Ministr Kupka: Stavíme aktuálně více než 200 km nových dálnic

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dopravě.