Hejtman Grolich: Rozhodující pro další osud motocyklové GP ČR bude postoj státu

18.11.2020 20:41

Jihomoravský hejtman Jan Grolich se po jednání s primátorkou Markétou Vaňkovou a úterní (17. listopadu 2020) videokonferenci se zástupcem společnosti Dorna Sports Carmelo Ezpeletou vyjádřil k aktuální situaci ve věci pořádání motocyklové GP ČR v Brně.

Hejtman Grolich: Rozhodující pro další osud motocyklové GP ČR bude postoj státu
Foto: Repro Facebook Jan Grolich
Popisek: Jan Grolich (KDU-ČSL)

Reagoval v této souvislosti na informaci, že vláda pro kraje neschválí žádné kompenzace za koronavirová opatření. A dále také na skutečnost, že španělský promotér Grand Prix ČR i po úterním online jednání trvá na celkové rekonstrukci závodního okruhu v Brně jako podmínce konání ročníku GP ČR již v roce 2021 a také na zvýšení zalistovacího poplatku od roku 2022 na 9 milionů euro. „V důsledku koronavirové epidemie i požadavků společnosti Dorna zřejmě nebudeme schopni tak velké investice z krajského rozpočtu. Opravdu není možné poskytnout finanční prostředky nad rámec toho, k čemu jsme se zavázali v minulém roce,“ uvedl hejtman Jan Grolich.

Jedná se tedy jak o možnostech a variantách financování celkové opravy okruhu, tak o konání Grand Prix ČR v letech 2022-2026. „Již v minulém týdnu jsme společně s paní primátorkou oslovili dopisem premiéra Andreje Babiše, Milana Hniličku z národní sportovní agentury a ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou. Vyzvali jsme je k jasnému stanovisku, zda je stát ochoten spolufinancovat opravu okruhu a zvýšení zalistovacího poplatku od roku 2022. Protože se jedná o největší sportovní akci v celé České republice, a protože největší daňové výnosy z ní jdou právě státu, jsme přesvědčeni, že by s touto investicí měl stát pomoci. Čekáme nyní na oficiální reakci ze strany státu. Pokud se stát k MOTO GP postaví zády, není ve finančních možnostech Brna a JMK tuto akci dotovat v plném rozsahu. Není v silách kraje a města udržet GP ČR v dalších letech i přesto, že se jedná o tak prestižní mezinárodní akci,“ řekl hejtman Grolich.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…