Hejtman Hašek: Snad má i ministr Babiš zájem na tom, aby zdravotnictví fungovalo

21.03.2014 15:03

Na dnešní tiskové konferenci v Praze podpořili hejtmani Hašek, Zimola, Běhounek a Novotný stabilizační balíček ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka.

Hejtman Hašek: Snad má i ministr Babiš zájem na tom, aby zdravotnictví fungovalo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

Hejtmani trvají na stabilizačním plánu ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka, na kterém se také dohodli s vládou. Vyzvali proto kabinet, aby stabilizační balíček podpořila. Ten má dorovnat výpadek poplatků za pobyt v nemocnici, které byly po verdiktu Ústavního soudu zrušeny od letošního ledna.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) chce nemocnicím výpadek dorovnat zvýšením odvodů státu do zdravotního pojištění za děti, nezaměstnané či důchodce.

Pro kraje je absolutní prioritou sanace dvou miliard, které chybí v důsledku změn legislativy a nevybírání zdravotních poplatků. Hejtmani rozhodně nesouhlasí s tvrzením ministra financí Andreje Babiše (ANO), že prostředky je třeba hledat ve vnitřních úsporách. "Za poslední roky nedošlo k valorizaci platby za státního pojištěnce," připomněl Michal Hašek s tím, že v souvislosti s výpadkem poplatků se nemocnice dostaly až na dno svých rezerv. "Doufáme, že i on má zájem na tom, aby veřejné zdravotnictví fungovalo, aby se v něm nekumulovaly problémy a naopak aby se řešily problémy, které vznikly v minulých letech," uvedl Hašek. Podle hejtmanů již krajské nemocnice udělaly vše, aby šetřily, a nedorovnání výpadků by mohlo vést k omezení zdravotnických nákupů a podle hejtmana z Vysočiny Jiřího Běhounka dokonce ke zmenšování porcí jídla v nemocnicích. Předseda AKČR Michal Hašek pak  garantuje, že se krajské nemocnice chovaly hospodárně, i tak ale jsou podle něj jejich rezervy na nule. „Vnitřní rezervy regionálních nemocnic jsou vyčerpány, takže není možné, aby výpadek hradily z vlastních zdrojů,“ prohlásil.

Vláda řeší, jak výpadky nemocnicím nahradit dvoumiliardový výpadek financování. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček navrhuje od července zvýšit odvody státu do zdravotního pojištění za děti, nezaměstnané či důchodce ze 780 na 845 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Asociace krajů ČR

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Budoucnost: S Jiřím Dienstbierem o lobby v EU a Green Dealu

12:17 Budoucnost: S Jiřím Dienstbierem o lobby v EU a Green Dealu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s občany.