Hejtman Netolický: Naším cílem je, aby vláda naplnila své aktualizované programové prohlášení

06.11.2023 21:03 | Tisková zpráva

Na přelomu října a listopadu byla starostům měst a obcí v České republice rozeslána Říjnová výzva samospráv, jejímž iniciátorem je hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Spolu s ním výzvu potvrdily další osobnosti z řad starostů měst a obcí, ale také senátorů.

Hejtman Netolický:  Naším cílem je, aby vláda naplnila své aktualizované programové prohlášení
Foto: Archiv ČSSD
Popisek: Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

Patří mezi ně starosta Letohradu a senátor Petr Fiala, starosta Chrastavy a senátor Michael Canov, starosta Božího Daru a bývalý místopředseda Senátu Jan Horník, starosta Mostu Marek Hrvol, starosta Hlinska a krajský radní Miroslav Krčil a starosta Rokytnice v Orlických Horách a bývalý hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán. K výzvě se mohou prostřednictvím internetového formuláře připojit všichni zástupci místních samospráv.

Kompletní znění výzvy včetně informací o dopadu konsolidačního balíčku na obce a kraje je možné nalézt na internetových stránkách hlassamosprav.cz. Zde je také možné se k výzvě samotné připojit.

„Na prvních signatářích naší Říjnové výzvy samospráv je patrné, že stávající kroky vlády vnímají negativně zástupci samospráv napříč politickým spektrem, které spojuje zkušenost s dlouhodobou prací na úrovni místních a krajských samospráv. Územní samosprávy jsou nedílnou součástí vládního sektoru a podílí se na vytváření hodnot, celkové spotřebě a velké míře veřejných investic, které jsou významnou součástí tvorby tuzemského HDP. Bohužel v posledních letech, především však nyní po schválení tzv. konsolidačního balíčku, dochází k ohrožení pozice samospráv z hlediska jejich financování, a to i přes to, že obecní i krajské samosprávy prokázaly, že jsou výrazně lepšími hospodáři, než stát samotný a zajistily významný rozvoj svého území a péči o kvalitu života občanů,“ řekl iniciátor výzvy a hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Anketa

Souhlasíte s tím, že koalice SPOLU jde společně i do eurovoleb?

3%
17%
hlasovalo: 38489 lidí

„Více než 20 let po uskutečnění reformy veřejné správy založené mimo jiné na její decentralizaci a dekoncentraci považujeme za správné upozornit na aktuální rizika, kterým samosprávy čelí schválením konsolidačního balíčku. Naším cílem je, aby Vláda České republiky naplnila své aktualizované programové prohlášení a podpořila další rozvoj samospráv, investic do regionální ekonomiky a kvality života v našich regionech. Proto jsme připravili Říjnovou výzvu samospráv, ve které jsou popsány všechny podstatné body vysvětlující naše konání ve prospěch měst, obcí, krajů, a tím také celé České republiky. Jsme přesvědčeni, že se s naším návrhem ztotožňují právě zástupci místních samospráv, a proto bychom chtěli směrem k vládě vyslat jasný signál podpořený podpisy těch, kterých se vládní kroky týkají. Proto bych rád vyzval starosty měst a obcí napříč Českou republikou, aby nám pomohli toto téma neustále udržovat při životě a ukázali sílu místních samospráv od Aše až po Karvinou. My jsme připraveni jednat ve prospěch nalezení konstruktivního řešení a pevně věříme, že vláda zodpovědně přistoupí k našim návrhům ve prospěch rozvoje celé České republiky,“ sdělil hejtman Martin Netolický.

Pod textem výzvy, která byla adresována starostům měst a obcí jsou kromě hejtmana podepsáni také starosta Letohradu a senátor Petr Fiala, starosta Chrastavy a senátor Michael Canov, starosta Božího Daru a bývalý místopředseda Senátu Jan Horník, starosta Mostu Marek Hrvol, starosta Hlinska a krajský radní Miroslav Krčil a starosta Rokytnice v Orlických Horách a bývalý hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán. Další signatáři z řad zástupců místních a krajských samospráv se mohou přidat na internetové stránce hlassamosprav.cz, kde kromě samotného textu výzvy naleznou také klíčové body schválené konsolidace veřejných financí a její dopady na financování obcí a krajů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

10:21 Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL