Hejtman Netolický: Spolupráce se Slováky je základem zahraničních aktivit

01.12.2018 14:38

Studentské či kulturní, ale také výměna zkušeností v sociální oblasti, dopravě či čerpání evropských fondů. To jsou témata, ke kterým bude příští rok směřovat vzájemná spolupráce Pardubického a Přešovského samosprávného kraje. Hejtman Martin Netolický podepsal se svým slovenským protějškem Milanem Majerským Protokol o spolupráci na období 2018-2019.

Hejtman Netolický: Spolupráce se Slováky je základem zahraničních aktivit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Netolický

„Pro nás je tento rok mimořádně symbolický, protože si připomínáme sté výročí založení Československa. A právě v tomto roce je dobré si připomenout i dlouhodobou a úspěšnou spolupráci s Prešovským samosprávným krajem, která se datuje již od roku 2004. Osobně vnímám tuto spolupráci velmi intenzivně ať už v oblasti dopravy, hospodářství, sociálních věcí, ale v současné době také regionálního rozvoje, protože se připravujeme na čerpání evropských fondů po roce 2020 a v tomto odvětví je výměna zkušeností velmi důležitá,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

„Spolupráce s Prešovským samosprávným krajem je mi velmi blízká a kontakty, které jsme si za roky spolupráce vytvořili nejsou jen pracovní, ale především přátelské, a proto pokaždé, když tento region postihla nějaká přirodní kalamita, nabídli jsme pomocnou ruku,“ řekl hejtman Netolický, který připomněl rok 2004, kdy kraj poskytl zásilku desinfekčních a úklidových prostředků na zmírnění následků povodní. Další velké povodně zasáhly oblast v květnu a červnu 2010. V tomto případě přispěl kraj částkou 500 tisíc korun. Posledním velkým projektem sanace havarijního stavu vozovky v obci Osturňa, kterou poničila povodeň v roce 2014. Pardubický kraj nabídl pomoc ve výši jednoho milionu korun.

Oba kraje se v rámci dokumentu dohodli nejen na spolupráci na úrovni samospráv, ale především na harmonogramu pracovních jednání, seminářů a workshopů, které jsou zaměřené na výměnu zkušeností a informací v oblati kultury, sociálních věcí, školství, regionálního rozvoje či dopravy.

„Nadefinovali jsme si oblasti, které mohou pomoci jednomu či druhému kraji. Jsem vděčný, že se nám podařilo konkretizovat jednotlivé body, ze kterých budeme následně vycházet. Oba kraje se vyznačují velkým kulturním bohatstvím, a proto je dobré, že si umíme vzájemně pomoci, a to nejen při krizových situacích, ale chceme se rozvíjet navzájem,“ uvedl župan Prešovského samosprávného kraje Milan Majerský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).