Hejtman Novák: Investice do školství je v celé historii existence krajů ojedinělá

17.01.2016 18:40

Masivní investice z evropských peněz i krajského rozpočtu plynuly v loňském roce do zkvalitnění vzdělávání, oprav a zateplení školních budov i modernizace sportovišť a vybavení škol.

Hejtman Novák: Investice do školství je v celé historii existence krajů ojedinělá
Foto: Moravskoslezský kraj
Popisek: Hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák na semináři ke kotlíkovým dotacím

Letos bude kraj v opravách, rekonstrukcích i zateplování školních budov pokračovat, stejně jako v aktivitách pro zkvalitnění vzdělávání. Moravskoslezský kraj je zřizovatelem 183 škol a školských zařízení. V oblasti školství je největším zaměstnavatelem v kraji – v loňském roce zaměstnal 7 795 lidí.

V roce 2015 se podařilo z krajského rozpočtu investovat zhruba 65 milionů korun do oprav, rekonstrukcí a modernizací školských budov. S pomocí evropských financí bylo loni zatepleno 26 školních budov za zhruba 450 milionů korun.

 „Výše této investice je v celé 15leté historii existence krajů ojedinělá, stejně jako částka 160 milionů korun, za kterou se nám podařilo s pomocí evropských peněz zmodernizovat a vystavět multifunkční sportovní areály u tří gymnázií (Karviná, Opava, Frýdlant nad Ostravicí), které od konce loňského roku slouží žákům školy i veřejnosti,“ říká Miroslav Novák, hejtman Moravskoslezského kraje. Dodává, že letos kraj realizuje opravy a rekonstrukce školních budov za zhruba 130 milionů korun z krajského rozpočtu. Za spoluúčasti evropských peněz bude letos mimo jiné probíhat i příprava zateplení dalších dvaceti škol za zhruba 390 milionů korun, nebo modernizace školního statku v Opavě za 77 milionů korun.

 „Studentům a žákům našich škol zařízení se snažíme systematicky zajistit komfortní zázemí s moderním vybavením specializovaných učeben i špičkové vzdělávací programy. Spolupracujeme s vysokými školami i významnými zaměstnavateli v kraji, aby měli naši žáci a studenti motivaci zůstat po ukončení vzdělání v našem regionu,“ říká hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.

V loňském roce kraj podpořil také zajímavé školní soutěže, volnočasové projekty a sportovní akce (například MS v ledním hokeji, Letní olympiády dětí a mládeže ČR, Mistrovství ČR ve stolním tenise vozíčkářů, oceňování nejúspěšnějších žáků středních škol nebo přehlídku Bambifest) částkou 54 milionů korun. Letos je na tyto aktivity vyčleněno z krajského rozpočtu 95 milionů korun (např. Olympijský park Ostrava 2016, ME v krasobruslení 2017 nebo Kontinentální pohár v atletice 2018).

Moravskoslezský kraj každoročně realizuje desítky projektů v oblasti vzdělávání. V loňském roce finišoval ojedinělý dvouletý krajský neinvestiční projekt Nat-Tech, zaměřený na podporu přírodovědného a technického vzdělávání v Moravskoslezském kraji. Realizace projektu, do kterého se zapojilo 16 středních škol (z toho 15 zřizovaných krajem) a 85 základních škol, si vyžádala 196 milionů korun z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

 „Žáci i pedagogové absolvovali díky projektu Nat-Tech desítky odborných technických a přírodovědných kroužků a přednášek, navštívili veletrhy, expozice, technické i přírodovědné památky. Velmi se zintenzivnila spolupráce mezi základními a středními školami v našem kraji,“ vysvětluje náměstkyně Věra Palková. „Díky projektu má také 73 učeben v našich školách to nejmodernější vybavení, které umožní žákům získat praktické zkušenosti pro jejich budoucí profese,“ dodává náměstkyně Věra Palková. V letošním roce bude kraj připravovat mimo jiné i program s názvem Yes, I do, zaměřený na zlepšení znalosti angličtiny žáků všech stupňů škol, učitelů i lektorů a Krajský akční plán rozvoje vzdělávání.

Žáci z Moravskoslezského regionu se každoročně zapojují do stovek celostátních a mezinárodních vědomostních, sportovních, uměleckých a odborných soutěží a přehlídek. K největším úspěchům patří zlato z Mezinárodní fyzikální olympiády 2006/07 (Gymnázium Petra Bezruče, Frýdek-Místek) a zlato z mezinárodního kola Středoškolské odborné činnosti 2010/11 (Gymnázium a Obchodní akademie, Orlová-Lutyně). K úspěšným absolventům krajských škol patří například Eliška Kozáková, laureátka  soutěže Plume d´or (Zlaté pero), které se zúčastnilo více než tisíc studentů francouzštiny z celého světa nebo absolventi Sportovního gymnázia Dany a Emila Zátopkových Ostrava, kteří nás úspěšně reprezentovali na olympijských hrách, MS a ME – atleti Jaroslav Bába a Denisa Ščerbová, plavkyně Barbora Závadová, basketbalista Jan Veselý, hokejista Rostislav Olesz nebo stolní tenista Petr Korbel.

„O kvalitě našich škol svědčí i úspěchy žáků. Historicky nejúspěšnější žák Moravskoslezského kraje získal v průběhu studia na gymnáziu v Karviné v letech 2011 až 2014 desítky medailí z krajských a celostátních kol, 5 bronzových medailí z mezinárodních olympiád ve fyzice, informatice, astronomii a astrofyzice a 3 stříbrné medaile z Mezinárodní olympiády v astronomii a astrofyzice, Středoevropské olympiády v informatice a Mezinárodní astronomické olympiády,“ říká náměstkyně hejtmana Věra Palková.

___________________________________________________________

 VÍTE, ŽE…

… náš kraj zajistil spolufinancování z evropských finančních zdrojů u 103 projektů v oblasti školství za více než 2 miliardy korun.

… neinvestiční projekty byly zaměřeny především na vzdělávací akce pro žáky a pedagogické pracovníky, podporu talentovaných středoškoláků v přírodovědných a technických oborech. Celkem bylo podpořeno téměř 79 100 osob.

… bylo rekonstruováno nebo úplně nově vybudováno 8 hřišť, 3 tělocvičny, 1 bazén, ale např. i jeden dvoulodní fóliovník.

… v rámci investičních projektů byly vybaveny například laboratoře pro výuku biologie, chemie a fyziky, učebny zdravotnických oborů, odborné laboratoře mechatroniky či učebny počítačových sítí. Dále se pořídily CNC a klasické obráběcí stroje, svářecí technika nebo hudební nástroje pro základní umělecké školy.

… v našem kraji se daří mladým talentům. V soutěžích základních, základních uměleckých a středních škol každoročně získávají kolem 200 medailí z republikových šampionátů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…