Hejtman Petera: Chceme, aby u nás čínští podnikatelé investovali a zaměstnávali lidi. Aby zakládali nové společnosti, nikoliv kupovali ty stávající

02.05.2016 17:20

Pravidelné lety na lince Praha Čcheng-tu, příliv investorů do průmyslové zóny v Nymburce nebo rozvoj kapacit v oblasti výcviku a přípravy pilotů, která dnes probíhá na letišti v Bystřici u Benešova.

Hejtman Petera: Chceme, aby u nás čínští podnikatelé investovali a zaměstnávali lidi. Aby zakládali nové společnosti, nikoliv kupovali ty stávající
Foto: Redakce
Popisek: Ing. Miloš Petera, ČSSD, hejtman, předseda středočeské ČSSD

To jsou příklady konkrétních výsledků dosavadní spolupráce mezi Středočeským krajem a čínskou provincií Sečuán, které spolu s dalšími plány představili v pondělí 2. května středočeský hejtman Miloš Petera (ČSSD), spolupředseda Sečuánsko-české rady pro ekonomickou a obchodní spolupráci Jan Kohout a generální sekretář Sečuánsko-české rady pro ekonomickou a obchodní spolupráci Petr Hýl na tiskové konferenci v průběhu návštěvy tajemníka provincie Sečuán Wang Dominga ve Středočeském kraji.

Od pondělí 2. května bude také v objektu Středočeského kraje v Husově ulici v Praze otevřeno oficiální zastoupení provincie Sečuán v ČR a zároveň i kanceláře letecké společnosti Sichuan Airlines. „Umožnili jsme naší partnerské čínské  provincii využívat prostory našeho infocentra a myslím, že tím významně přispějeme k rozvoji vzájemného turistického ruchu. Zastoupení Středočeského kraje v Sečuánu by mělo být otevřeno v průběhu června,“ dodal Miloš Petera.

Na tiskové konferenci zazněly také informace o Memorandu o spolupráci mezi Středočeským krajem a provincií Sečuán, jež hejtman Petera podepsal společně s generálním tajemníkem Wang Dongmingem a které obsahuje plán rozvoje vztahů mezi oběma regiony pro následující tři roky.

Podle hejtmana Petery dokument navazuje na již uzavřené partnerství v předchozím období. Nově definuje oblasti spolupráce obou regionů – především v oblastech obchodní výměny, ekonomické, vědecké a technické spolupráce a také v oblasti kultury, sportu a turistického ruchu.

„Dohodli jsme se mimo jiné, že přímá linka mezi Prahou a Čcheng-tu bude od poloviny června létat dvakrát týdně. V dalších letech chceme, aby létala třikrát týdně. Každopádně by mělo Českou republiku i díky této konkrétní dohodě navštívit 25 000 turistů ze Sečuánu,“ prohlásil hejtman Miloš Petera.

„Chceme, aby u nás čínští podnikatelé investovali a zaměstnávali lidi. Aby zakládali nové společnosti, nikoliv kupovali ty stávající. Proto připravujeme další návštěvy čínských investorů v Nymburce, kde již deset let úspěšně působí firma Changhong. Navíc recipročně připravujeme projekt, který pomůže malým a středním českým firmám k zařazení na čínský trh,“ uvedl Jan Kohout. „Právě pro malé a střední firmy je totiž velmi těžké na čínský trh proniknout,“ dodal.

Dalšími konkrétními výsledky, jež kraj očekává, jsou také rozvoj spolupráce v oblasti výcviku a přípravy pilotů Sichuan Airlines, která dnes probíhá na letišti v Bystřici u Benešova a je zajišťována společností F AIR, spol. s r. o. „V oblasti letectví je významný také společný vývojový projekt letadla D6 pro šest až osm pasažérů, který bude kompletně probíhat v Česku. Tady vidím příležitost pro řadu českých podnikatelských subjektů,“ podotkl hejtman Petera.

Čínská delegace v čele s generálním tajemníkem provincie Sečuán Wang Dongmingem pobývá ve Středočeském kraji od soboty. Spolu s nejvyšším představitelem provincie přiletěli i další významní hosté a podnikatelé. V neděli byla kromě podpisu memoranda na programu návštěva Nymburka a pozemku určeného pro výstavbu budoucí česko-čínské průmyslové zóny, prohlídka továrny Changhong a odhalení desky Changhong European R&D Center. Dále zahraniční hosté zavítali do letecké firmy F AIR v Benešově a prohlédli si zámek Konopiště.

V pondělí pak proběhla obrázková výstava a seminář provincie Sečuán v hotelu Intercontinental za přítomnosti velvyslance Čínské lidové republiky v ČR. Součástí akce bylo slavnostní zahájení Sečuánského centra a podpis memoranda o vzniku centra tradiční čínské medicíny v Mladé Boleslavi. Odpoledne se čínská delegace v doprovodu hejtmana Petery setká s ministrem zahraničních věcí Lubomírem Zaorálkem a s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem (oba ČSSD). Během těchto schůzek dojde k potvrzení čtyř dohod: Memoranda o spolupráci v oblasti všeobecného leteckého průmyslu, Rámcové smlouvy o společném vývoji letounů D6, Dohody o výcviku pilotů mezi Sichuan Airlines a F AIR a Memoranda o rozvoji 1. česko-čínské průmyslové zóny v Nymburce.

Společná jednání proběhnou také s předsedou vlády ČR Bohuslavem Sobotkou a předsedou Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Janem Hamáčkem (oba ČSSD). Hosté ze Sečánu svou třídenní návštěvu Česka zakončí v úterý setkáním s prezidentem Milošem Zemanem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…