Hejtman Štěpán: Nadační fondy na podporu nemocnic podpoří kraj 5 miliony korun

05.12.2018 9:09

Královéhradecký kraj uvolní 5 milionů korun pro nadační fondy svých nemocnic.

Hejtman Štěpán: Nadační fondy na podporu nemocnic podpoří kraj 5 miliony korun
Foto: kr-kralovehradecky.cz
Popisek: Jiří Štěpán

Zastupitelé včera rozhodli o podpoře fondů, které již vznikly ve městech, kde se krajské nemocnice nachází – v Náchodě, Jičíně a Trutnově. Peníze budou fondy využívat hlavně na motivační stipendia pro studenty zdravotnických škol.

O stipendia budou moci žádat studenti středních a vyšších odborných zdravotnických škol a absolventi vysokých škol v oborech všeobecná, praktická i dětská sestra a fyzioterapie či porodní asistentka. Studenti by mohli jednorázově získat příspěvek na studia 60 až 80 tisíc korun. Podmínkou bude, že se po úspěšném ukončení studia zavážou v nemocnicích pracovat po dobu minimálně tří let.

„Podobný stipendijní program se nám již velmi osvědčil pro motivování čerstvých absolventů lékařských fakult. Podařilo se nám takto získat již 50 lékařů, dalších 40 se nám přihlásilo letos. Nyní chceme podobnou cestou oslovit i nelékařské zdravotnické pracovníky. Věřím, že se projekt dotáhne, bude úspěšný a pomůže nám personálně stabilizovat některá oddělení,“ řekl náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Aleš Cabicar.

Celkem má kraj pro nadační fondy vyčleněno 5 milionů korun. Ještě letos Nadačnímu fondu Oblastní nemocnice Jičín poskytne 1,6 milionu korun, Nadačnímu fondu pro podporu nemocnice v Náchodě 1,8 milionu korun a Nadačnímu fondu při oblastní nemocnici Trutnov 960 tisíc korun. „Všechny zastupitelstvem schválené částky vychází z aktuálního nedostatku personálu v jednotlivých krajských nemocnicích,“ doplnil náměstek Cabicar.

V příštím roce kraj ještě podpoří nadační fondy ve Dvoře Králové nad Labem a Rychnově nad Kněžnou, kde teprve vznikají. Fondy nebudou získávat finance jen od Královéhradeckého kraje. Přispívat do nich budou jak města, tak i lokální organizace.

„V tuto chvíli vzniká nadační fond na podporu nemocnice v Rychnově nad Kněžnou, jednat o jeho založení bude městské zastupitelstvo. S podporou fondu chceme oslovit i firmy působící v průmyslové zóně Solnice-Kvasiny v čele se společností Škoda Auto,“ uvedl hejtman Jiří Štěpán.

V současné době chybí v nemocnicích v Královéhradeckém kraji až sto zdravotních sester. Motivační příspěvky jsou jedním z kroků, kterými kraj bojuje proti tomuto nedostatku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

20:01 Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.