Hejtman Vondrák: Oceňuji, že se objevila první verze dashboardu

13.05.2022 15:27

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny 13. května 2022 – Představení vládní strategie zvládání ukrajinské krize

Hejtman Vondrák: Oceňuji, že se objevila první verze dashboardu
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák

Dobré už odpoledne, dámy a pánové.

Pane předsedající, vás uklidním, protože mohu přeskočit pouze sám sebe, jakožto prvního přihlášeného. A dovolte mi, abych krátce zareagoval v těch dvou minutách, protože si myslím, že to je důležité.

Já nejprve použiji tady k panu vicepremiérovi a ministrovi Rakušanovi jedno staré české přísloví: Pýcha, předchází pád. A já si myslím, že zatím na to ještě nemůže být pyšní. Zatím jsme někde po první etapě, kdy jsme spousty lidí ubytovali, ale ubezpečuji vás o tom, že každý den přibývá konstantní počet nových uprchlíky a ty ubytovací kapacity se snižují, a to nemluvím o těch, kteří jsou skutečně jak se říká přesně zvláště zranitelní, jinak nepřizpůsobiví, kteří samozřejmě začínají mít problémy s ubytováním nejen v Praze, prosím, ale i v ostatních krajích včetně toho našeho.

Druhá věc, kterou bych tady chtěl zmínit - a to je další, řekněme, úsloví byznysové, které hovoří o tom, že kdo neměří, neřídí. Třetí týden - a vy si to možná pamatujete, našeho společného setkání hejtmanů jsem říkal jednu důležitou věc. Musíme vytvořit systém, který bude evidovat pohyb a to, kde se nachází uprchlíci. Bez toho nelze v podstatě dimenzovat jak zdravotní systém, systém školský a samozřejmě ani to ubytování a systém sociální. A já tedy oceňuji to, že se objevila už tato první verze dashboardu, já to skutečně chválím. Myslím si, že se začíná připravovat něco, co bylo podobné chytré karanténě, která dodnes funguje a poskytuje velmi validní data o tom, jak se pohybuje dneska epidemie. (Předsedající: Čas, pane poslanče.) Ano, děkuji. Takže skončím (nesrozumitelné). Kdy to bude fungovat?

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Až do posledního Ukrajince

16:21 David (SPD): Až do posledního Ukrajince

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vývoji vojenského konfliktu na Ukrajině