Hejtman Zimola: Vítám stažení žaloby premonstrátů z Teplé na Rybářství Třeboň kvůli restitucím

09.06.2016 19:05

Vítám stažení žaloby na Rybářství Třeboň, které na něj kvůli církevním restitucím podala Kanonie premonstrátů Teplá. Tento krok by mohl být impulsem pro ostatní církve. Hejtman Jiří Zimola to řekl ve čtvrtek 9. června na tiskové konferenci, které se spolu s ním zúčastnil i předseda představenstva společnosti Rybářství Třeboň Jan Hůda.

Hejtman Zimola: Vítám stažení žaloby premonstrátů z Teplé na Rybářství Třeboň kvůli restitucím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Jiří Zimola

„Od začátku tvrdíme, že žaloby, které církve a náboženské společnosti podávají na kraje, obce, města a dokonce fyzické a právnické osoby, nejsou morální. Proto bych byl rád, kdyby postoj premonstrátů z Teplé byl první kostkou v dominu, která by spustila stahování žalob i ze strany dalších církevních institucí,“ doplnil Zimola s tím, že teprve pak bude možné udělat za tímto problémem tlustou čáru.

Za potěšující v této souvislosti pak označil hejtman i informace od některých jihočeských starostů, že budou absolvovat takzvaná smírčí jednání s církvemi, jejichž výsledkem by mělo být rovněž stahování žalob.

Podali podnět policii

Stažením žaloby ze strany premonstrátů z Teplé peripetie s žalobami ohledně církevních restitucí pro Rybářství Třeboň nekončí. I včetně zmíněných premonstrátů se jedná celkem o majetek na ploše 330 hektarů za 150 milionů korun. Podle Hůdy bylo ale rybářství na začátku 90. let zprivatizováno, aniž by bylo postupováno protiprávně. „Byli bychom velice rádi, kdyby stejným způsobem jako premonstráti, postupovali i ostatní církve,“ dodal.

Třeboňští rybáři už dříve podali podnět policii, protože se domnívají, že cisterciácké opatství Vyšší Brod a římskokatolické farnosti Lutová a prelatura Český Krumlov chce získat řadu jejich rybníků nezákonným způsobem.

Církevními restitucemi se zabývalo i poslední krajské zastupitelstvo. Výsledkem bylo usnesení, na jehož základě kraj předložil do Parlamentu České republiky návrh zákona, který by zdaňoval finanční náhrady pro církve získané z restitucí. Důvodem je dlouhodobý nesouhlas s nezdaněním finančních náhrad a příspěvků, které církve mají dostávat až do roku 2042. Podle Zimoly totiž není možné, aby se církve staly samostatně činným ekonomickým subjektem, a přitom byly osvobozeny od daní. Zároveň se jedná i o reakci na množství žalob, které podávají církve neoprávněně na obce, města, kraje i právnické a fyzické osoby kvůli navracení majetku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

14:07 Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

Europoslanci dnes schválili vylepšená opatření pro dovoz, vývoz a tranzit střelných zbraní, jejich k…