Hejtmanka Stráská: Na potřebu mobilní paliativní péče začínají reagovat i zdravotní pojišťovny

21.06.2018 16:03

Výstava fotografií nazvaná Až do konce – moje práce v hospici představuje mobilní specializovanou péči o pacienta trpícího nevyléčitelnou chorobou.

Hejtmanka Stráská: Na potřebu mobilní paliativní péče začínají reagovat i zdravotní pojišťovny
Foto: Jihočeský kraj
Popisek: Hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská

Rozšíření povědomí o mobilní specializované paliativní péči, tedy péči o pacienta, který trpí nevyléčitelnou chorobou v pokročilém stadiu. To je hlavním cílem výstavy fotografií nazvané Až do konce – moje práce v hospici. Uvedla to Lucia Kopřivová Markovová z Domácího hospice Jordán v Táboře.

Výstavu, která měla vernisáž ve čtvrtek 21. června, si můžete prohlédnout ve třetím podlaží v hlavní budově krajského úřadu v Českých Budějovicích až do konce července.

„Fotografie zachycují práci zaměstnanců domácího hospice v zázemí, bez kterého by hospic nemohl fungovat, včetně přípravy na výjezd ke klientům a do rodin pacientů,“ upřesnila Markovová s tím, že tato služba si v posledních letech intenzivně hledá místo ve zdravotnickém systému České republiky.

Hejtmanka Stráská: Z pohledu na fotografie je vidět, že svou práci děláte dobře

Podle hejtmanky Ivany Stráské by měl domácí hospic patřit k našemu zdravotnictví stejně, jako hospic kamenný. „Jsem velice ráda, že na tuto potřebu začínají reagovat i zdravotní pojišťovny,“ řekla hejtmanka a poděkovala těm, kteří hospic domácí péče založili a vyhověli tak přirozené potřebě lidí zemřít doma mezi svými blízkými. „Vím, že to není lehká práce, ale z těchto fotografií je jasně poznat, že ji děláte dobře,“ pochválila Stráská.

Kromě fotografií obsahuje výstava i úryvky děkovných dopisů od rodin nevyléčitelně nemocných pacientů domácích hospiců z Tábora, Písku, Třeboně a oddělení sociální a paliativní péče Nemocnice Jindřichův Hradec o tom, jak a proč pro ně byla péče důležitá.

Nevyléčitelná onemocnění se týkají seniorů, lidí v produktivním věku i dětí

V centru paliativní péče není jen samotný pacient, ale i jeho blízcí, kteří také potřebují podporu a doprovázení. Paliativní péče se tak prolíná do zdravotní i sociální sféry. Nevyléčitelná onemocnění se netýkají jen seniorů, ale i lidí v produktivním věku, mladých rodičů, a bohužel, výjimkou nejsou ani děti. Od letošního roku se do dětské paliativy zapojil i první hospic v Jihočeském kraji - Domácí hospic Jordán v Táboře, který se připravuje na dětské pacienty.

„Sedmdesát osm procent lidí si přeje umřít doma. Pouze jednomu procentu se to doopravdy podaří v péči domácího hospice. Vybudování kvalitní sítě specializované paliativní péče je běh na hodně dlouhou trať. Ale přesto to za to stojí – aby si každý z nás mohl vybrat, kde chce dožít své poslední dny,“ doplnila Markovová.

Paliativní péče je komplexní, aktivní a na kvalitu života orientovaná péče poskytovaná pacientovi, který trpí nevyléčitelnou chorobou v pokročilém stadiu. Jejím cílem je zmírnit bolest a další tělesná a duševní strádání, zachovat pacientovu důstojnost a poskytnout podporu jeho blízkým.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

16:11 Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k mladé generaci.