Heller (KDU-ČSL): Ze svých Plojharů a Kalousků jsme se poučili

23.10.2013 8:33

KDU-ČSL si v posledních několika letech prošla katarzí, kdy odešlo nespočet lidí spojovaných s řadou afér. V roce 2010 byl do čela KDU-ČSL zvolen nový předseda strany Pavel Bělobrádek. Dle mého názoru to byla nejlepší volba od zvolení Josefa Luxe.

Heller (KDU-ČSL): Ze svých Plojharů a Kalousků jsme se poučili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr financí Miroslav Kalousek

S Pavlem Bělobrádkem se omladilo i celé nejužší vedení KDU-ČSL, které za sebou nemá žádnou pochybnou minulost, ale převážně výborné výsledky nejen na komunální úrovni.

Pokud však lidovci chtějí vykročit do budoucna pravou nohou, musí si přiznat svoje chyby v minulosti. Nenalhávám si, že jich je málo, ale je třeba si je přiznat a poučit se z nich. Jako nejhorší vnímám ty situace, kdy došlo ke spojení s komunisty. Což se stalo poprvé pod taktovkou Josefa Plojhara, který se v roce 1948 spojil s komunisty do Národní fronty. Většina poslanců strany lidové, kteří nebyli ochotni spolupracovat byli popraveni, vězněni, šikanováni nebo vyhnáni ze země. Na jejich místa pak byli dosazení loajální lidé od komunistů, povětšinou tajní členové KSČ tzv. „ponorky“. Naopak základnu strany lidové se komunistům nikdy nepodařilo rozbít. Byli to lidovci, kteří organizovali největší předrevoluční demonstraci proti režimu v roce 1985 na Velehradě.

Po druhé došlo málem ke spojení s komunisty v roce 2006, kdy předsedou KDU-ČSL byl Miroslav Kalousek. Jeho touha po moci byla zjevně větší než zdravý rozum. A opět to byla členská základna lidovců, která takovýto nepřístojný krok odmítla a naštěstí se jí podařilo ještě na poslední chvíli zatáhnout za záchrannou brzdu. Pro doplnění, v roce 1948 se o to základna lidovců pokusila také a Josefa Plojhara ještě před 25. únorem ze strany vyloučila. Komunisté i Plojhar však demokratické procesy ve straně lidové zcela ignorovali.

KDU-ČSL nebyla od revoluce v pěti vládách a jsem přesvědčen, že pokud se jí nepodaří splnit své programové priority, skončí po těchto volbách v opozici.

Jsem přesvědčen, že lidovci budou v následujících letech pro naši zemi přínosem. Jsem přesvědčen, že se KDU-ČSL ze svých Plojharů a Kalousků poučila! 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Šimon Heller

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

18:09 Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

Předseda vlády Petr Fiala vystoupil v úterý 23. dubna 2024 s projevem na 3. summitu Zdravotnického d…