Hlaváček (STAN): Projekt Beranka umožňuje vytvořit zhruba 300 nových bytových jednotek

08.06.2023 7:17 | Tisková zpráva

Rada hl. m. Prahy schválila investiční přípravu projektu Beranka v pražských Horních Počernicích, který bude tvořit přibližně 300 městských nájemních bytů a základní škola pro asi 540 dětí.

Hlaváček (STAN): Projekt Beranka umožňuje vytvořit zhruba 300 nových bytových jednotek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Hlaváček (STAN)

V letošním roce bude pro toto území o rozloze 63 000 m2 pod vedením Pražské developerské společnosti (PDS) připraven tzv. masterplan, který se stane podkladem pro architektonické soutěže a výběrová řízení na jednotlivé části tohoto projektu. Jejich účelem bude zajistit zpracovatele dokumentací pro územní rozhodnutí a stavební povolení. Vlastní realizaci projektu Beranka Horní Počernice PDS předpokládá v letech 2025–2030.

„Projekt Beranka na východním okraji Prahy v Horních Počernicích umožňuje vytvořit cca 300 nových bytových jednotek dostupného městského bydlení a občanskou vybavenost v podobě základní školy pro 540 dětí a sportovního areálu. Předpokládáme převážně výstavbu nízkopodlažních bytových domů podle urbanistického konceptu low-rise high density, který naváže na stávající zástavbu v Horních Počernicích,“ říká Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. m. Prahy pro územní rozvoj.

Anketa

Kterou hlavní českou TV skupinu sledujete nejvíc?

3%
35%
hlasovalo: 29719 lidí

„Dostupné bydlení a navyšování bytového fondu je jednou z našich priorit. Většina metropolí se potýká s nedostatkem bytů, respektive s větší poptávkou, než je nabídka. Logicky je to z důvodů atraktivity hlavních měst, kde je dostatek pracovních příležitostí, vzdělávacích institucí, kulturního vyžití a dalších výhod. Snažíme se ale hledat všechny alternativy a možnosti pro navyšování počtu nájemních bytů pro Pražany, jsem proto moc ráda i za tento projekt,“ popisuje náměstkyně primátora hl. m. Prahy pro sociální oblast, zdravotnictví a bytovou politiku Alexandra Udženija.

„Pražská developerská společnost v roce 2023 zpracuje pro lokalitu takzvaný masterplan, který rozvrhne novou výstavbu a rozdělí ji na vhodné realizační celky. Následně vyhlásí architektonické soutěže nebo výběrová řízení na dodavatele jednotlivých projektových dokumentací pro územní a stavební řízení. Realizace celého projektu Beranka Horní Počernice se podle postupu povolovacího procesu předpokládá v letech 2025 až 2030,“ uzavírá Petr Urbánek, ředitel PDS.

Hlavní město v rámci tohoto projektu vychází významně vstříc požadavku městské části Praha 20 na výstavbu základní školy a do původně ryze rezidenčního projektu Beranka ji navrhuje. Ostatní plochy v Horních Počernicích určené územním plánem pro školství jsou především ve vlastnictví soukromých majitelů, kteří o tomto funkčním využití svých pozemků neuvažují.

Základní informace o projektu Beranka Horní Počernice:
Lokalita: Praha 20, mezi ulicemi Tlustého, K Odpočinku, K Berance a Bořetická
Rozloha pozemku: 63 000 m2
Hrubá podlahová plocha (HPP): 31 300 m2
Počet městských nájemních bytů: 300
Občanská vybavenost v projektu: Základní škola a sportoviště

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): V novele o návykových látkách je schován fakt o hygienách. Nepřípustné

20:01 Mašek (ANO): V novele o návykových látkách je schován fakt o hygienách. Nepřípustné

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…