Hodečková (SZ): Letní kino v Havířově si zaslouží proměnu v multifunkční kulturní areál

04.10.2018 21:32

Havířovem zapomenutý areál letního kina se probouzí jen na pár letních večerů. Oproti tomu ve městech, kde letní kino pojali jako multifunkční kulturní areál, lze každoročně navštěvovat celou řadu akcí, které městskou kulturu každé léto oživují.

Hodečková (SZ): Letní kino v Havířově si zaslouží proměnu v multifunkční kulturní areál
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Ať už se jedná o open air adaptace oper, divadelní představení, seriál úspěšných Shakespearovských slavností, či hudební festivaly, alternativní kulturu nebo koncerty. Areály mnohdy slouží i jako místa pro setkávání občanů při konání workshopů a akcí neziskových organizací, které mohou místo využívat za přijatelnou cenu nájmu anebo pro pořádání tematických víkendů, které navštěvují celé rodiny.

Do havířovského letního kina dlouhé roky nikdo příliš neinvestoval a míst, které by stály za to změnit a vylepšit je celá řada. Jen namátkou – rozšíření plochy mezi pódiem a hledištěm, které dá více prostoru tančícím návštěvníkům, vytvoření stabilního pódia pro vystupující, demontovatelné zastřešení, odpovídající šatny a další zázemí pro vystupující v blízkosti pódia, kiosky s občerstvením či bezbariérové WC pro návštěvníky.

Kolik to celé bude stát?

Přesnou cenu lze samozřejmě stanovit až po odborném zhodnocení současného stavu objektu a přípravě návrhu, ale již nyní se můžeme podívat na kolik vycházejí rekonstrukce podobných areálů v jiných městech. V Ústí nad Labem se hovoří o částce minimálně 8,5 miliónů. V Boskovicích překročili 10 milionů, nicméně finančně přispěl nemalou částkou kraj a ministerstvo kultury. Klatovy, které letní kino rekonstruovalo v letošním roce vyšla realizace na 12 milionů, z toho nemalou část pokryla dotace. Pro srovnání – investice do nových chodníků na Podlesí vyšla na 21 miliónů a první etapa cyklostezky u Lučiny přes 7 miliónů. Jedna z příštích významnějších městských investic by měla směřovat právě sem.

Více informací ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.