Hyský (ČSSD): Kraj upravuje trasy spojů a postupně zavádí elektronické odbavování

16.02.2023 8:39

Novinky ve Veřejné dopravě Vysočiny

Hyský (ČSSD): Kraj upravuje trasy spojů a postupně zavádí elektronické odbavování
Foto: ČSSD
Popisek: ČSSD

Zkušební provoz u konkrétních dopravců má za sebou elektronické odbavování přestupujících cestujících v rámci Veřejné dopravy Vysočiny. „V praxi to znamená, že v prvním dopravním prostředku zakoupí cestující jízdenku, při přestupech pak místo vizuální kontroly platnosti jízdenky řidičem nově stačí pouze přiložit pořízený doklad ke čtečce. Identifikace, která už funguje ve vlacích, tak usnadní přestupy i v linkových autobusech,“ informoval Martin Hyský, zastupitel pověřený řízením rozvojových projektů Kraje Vysočina. Na trase Velké Meziříčí – Třebíč je od 1. února zaveden nový pár rychlých autobusových spojů, v této souvislosti došlo k úpravě linek obsluhujících Trnavu a Rudíkov. 

Anketa

Chystáte se ke koupi elektromobilu?

1%
97%
hlasovalo: 20111 lidí

Ke změnám ve vedení autobusových linek na Třebíčsku dochází z důvodu potřeby vyšších přepravních kapacit na trase Velké Meziříčí – Třebíč. Zde bude na lince 790311 zaveden nový ranní pár rychlých spojů. V souvislosti s touto změnou dojde také k úpravě na lince 790300 a 840214.

Linka 790300 bude zkrácena, spoje č. 51 a 52 – nově pojedou pouze do/z Trnavy.

Linka 840214 – spoj č. 5 odjezd Velké Meziříčí 6:35, Velké Meziříčí,,Novosady 6:41, doplněna obsluha zastávek v Rudíkově („Rudíkov,,žel.st.“; „Rudíkov“; „Rudíkov,,rozc.Hroznatín“; „Rudíkov,,ZD“) – spoj již nebude zatížen cestujícími z VM (nově pojedou rychlým spojem v 6:30).

Linka 790311 – přidán nový pár spojů 5:50 Třebíč – 6:23 Velké Meziříčí, 6:30 Velké Meziříčí – 7:03 Třebíč, provoz ve dnech školního vyučování, obsluha zastávek stejně jako spoje 790311/13,14. Úpravy linek platí od 1. 2. 2023.

Elektronické odbavování

Elektronické odbavování přestupujících cestujících na linkách Veřejné dopravy Vysočiny postupně zavádí všichni smluvní dopravci. Výše popsaný postup se příznivě odrazí v rychlosti odbavení cestujících, objednatel i dopravce budou mít možnost přesně mapovat zájem cestujících o přestupy na konkrétních linkách. Systém bude využíván i na mezikrajských linkách např. u propojení Moravského Krumlova s Třebíčí. Z důvodu nutnosti samostatného odbavení si museli cestující na této trase přestoupit a kupovat novou jízdenku.  Od přelomu jara/léta se díky změnám v elektronickém odbavení cestujících přestupu na této lince už vyhnou.

V rámci Veřejné dopravy Vysočiny je možné ve všech dopravních prostředcích – vlacích i autobusech platit jízdné do 500 Kč elektronicky prostřednictvím bankovní karty. Statistiky dopravců potvrzují, že tento způsob úhrady je využíván stále častěji a při odbavení většího počtu cestujících představuje zásadní zrychlení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…