Janeček (O.K. strana): Chcete v Praze prodat nebo koupit obecní dům? Dejte úplatek radním

19.03.2014 9:06

Rada hlavního města Prahy ovládaná stranou TOP 09 Miroslava Kalouska odsouhlasila sama sobě další nedemokratický nástroj, kterým chce držet pod krkem pražské městské části.

Janeček (O.K. strana): Chcete v Praze prodat nebo koupit obecní dům? Dejte úplatek radním
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda O.K. strany Jiří Janeček

Zástupci těchto městských částí, kterým dali lidé ve volbách důvěru, nebudou nově moci svobodně nakládat s obecním majetkem. Pokud totiž budou chtít koupit nebo prodat cokoliv zhruba v ceně jednoho menšího nájemního domu, budou muset poníženě poprosit o dovolení velkou a všemocnou radnici vedenou olomouckým primátorem. Každý přece ví, že základem svobodného státu je svobodná a nezávislá obec.

Toto skandální omezení svobodné samosprávy, hodné snad bolševických znárodňovačů z roku 1948, navrhl a prosadil radní Jan Vašíček z TOP 09. Ano, právě ten Vašíček, který byl v letech 2002 až 2005 zástupcem starostky Prahy 11, než se musel z funkce s ostudou pakovat kvůli podezření z korupce. Teď si tedy pořídil svůj nový vlastní korupční mlýnek, ve kterém s pomocí dalších radních z TOP 09 může snadno semlít každého, kdo bude chtít v Praze jakkoliv hospodařit s obecním majetkem. Koneckonců proti těmto praktikám brojil již Karel Havlíček Borovský, když vešel ve známost návrhem zákona o obcích v roce 1849. Pro Kalouskovu stranu je to jistě příjemné – byť totalitou páchnoucí – posílení politického vlivu a nebojím se říci, že i možností přílivu korupčních peněz. Chcete prodat nebo koupit obecní dům? Zaplaťte u Vašíčka! Je zřejmé, že pro většinu starostů se jedná o jasné omezování rozhodování státní správy a je zde snaha snižovat hodnotu hlasu našich občanů.

Za záminku pro prosazení své levárny si Vašíček vzal pořízení bytového objektu Sandra městskou částí Prahy 11. Mohl bych velkoryse pominout, že to byl právě Vašíček jako tehdejší místostarosta, kdo mohl před lety zabránit tomu, aby Praha 11 tuto budovu ztratila. Co ale pominout nelze, je nestoudnost, s níž Vašíček vyčítá nynějšímu vedení Jižního Města, že za mimořádně výhodnou cenu 21 tisíc korun za metr čtvereční získala koupí Sandry byty pro desítky mladých rodin!

Považuji za skandální, že Jan Vašíček by zjevně neváhal kvůli možnosti naplnění vlastní kapsy a stranické kasy TOP 09 vystavit obyvatele Jižního Města bezpečnostním rizikům plynoucím z toho, že se Sandra v poslední době stávala rejdištěm pochybných osob. Díky tomu, že se z této budovy stane obytný komplex, získá naopak pár stovek mladých rodáků z Prahy 11 svůj nový domov. Je smutné, že politikům, jako je Jan Vašíček, jsou osobní a stranické zájmy přednější než zájmy všech ostatních.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Janeček

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.