Jílková (KDU-ČSL): Mediace nebo meditace

15.02.2024 14:07 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nárůstu rozvodů

Jílková (KDU-ČSL): Mediace nebo meditace
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Marie Jílková

Prý si to opatrovničtí soudci občas pletou. Meditaci si nechte do jógy, ale mediace může být skvělý nástroj, jak při tak těžké situaci, jako je rozvod, vyřešit úpravu vztahů k dětem. Ty rozpadem rodiny trpí nejvíc. Aktuální data ukazují, že se loni rozpadlo každé třetí manželství a ročně až 20 tisíc dětí ztratí úplnou rodinu. V Česku je 438 000 dětí, které žijí jen s jedním rodičem, tedy každé páté.

Anketa

Má Evropa přejít na válečnou ekonomiku, aby se ubránila Rusku?

6%
93%
hlasovalo: 45988 lidí

Tolik pár čísel. Nejsou pěkná. Zazněla mimo jiné na kulatém stole “Česko a rozvody - Co vše vlastně znamená rozvod?”, uspořádaly jsme ho s mojí milou kolegyní Miluší Horskou. Přišla řada odborníků z praxe i teorie. Probírali jsme se hromadou dat, protože aby bylo možné vztahům pomoci včas, potřebujeme vědět, proč se rozpadají.

Co mne šokovalo, je nízká úroveň využití podpůrných služeb. Když se ve vztahu nedaří, přicházejí problémy a řada manželství a partnerství by se dala ještě zachránit. Nejsme vůbec zvyklí si říct o pomoc - třeba právě u mediátorů, u párových terapeutů. Přitom často stačí docela málo - dostat zpětnou vazbu, že je třeba dobrý trochu jinak nastavit péči v domácnosti, udělat si čas na sebe.

Pátrali jsme po příčinách - navštívit terapeuta je stigmatizující, nebo o té možnosti manželé nevědí, není finančně dostupná, nebo se oba v páru neshodnou, že je potřeba dát vztahu vnější impuls.

Je mi líto každého dítěte, kterému se rozpadne bezpečná rodina. Ale chápu, že někdy to prostě nejde. O to cennější je, když se rodiče v klidu domluví a dopady na děti jsou co nejmenší. K tomu směřuje i novela občanského zákoníku, kterou brzy čekáme ve sněmovně, která upraví nesporné rozvody tak, aby manželství bylo rozvedeno během jednoho stání.

Díky všem, kteří se dokážou rozejít kultivovaně, protože děti zvládnou rozvod, když ho dobře zvládnou i rodiče.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

18:05 Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu vlastního bydlení jako zajištění nezávislos…