Jiránek (Piráti): Znevýhodňovat méně atraktivní kvůli tomu, že se tak narodili?

29.06.2021 15:15

Komentář na facebookovém profilu k fyzické kráse.

Jiránek (Piráti): Znevýhodňovat méně atraktivní kvůli tomu, že se tak narodili?
Foto: Piráti
Popisek: Martin Jiránek

Fyzická krása: Výzkumy ukazují, že bez ohledu na schopnosti či morální kvality daného člověka vizuálně atraktivnější lidé oproti těm neatraktivním:

  • dostanou s vyšší pravděpodobností půjčku a budou mít nižší úrok,
  • dostávají až čtyřikrát nižší pokuty při spáchání přestupku,
  • vydělávají více (při velkých rozdílech v atraktivitě až 15 % rozdíl ve výši mzdy),
  • se s vyšší pravděpodobností dostávají na pracovní pohovor,
  • jsou častěji povyšováni...

Ze studie v USA dokonce vyšlo, že rozdíl ve výši mezd je výraznější při porovnání atraktivity než při srovnání mezi bělochy a černochy.  A jiná studie uvedla, že více lidí uvádí, že jsou diskriminování kvůli vzhledu než kvůli příslušnosti k etniku.

Čím to může být? Studie ukazují, že většina lidí považuje za atraktivní čisté, symetrické tváře. Pro lidský mozek je snazší symetrické tváře rozpoznávat a kategorizovat a pro člověka je tedy z pohledu fungování mozku jednodušší dívat se na atraktivní lidi.

Navíc jako společnost dlouhodobě budujeme silný étos fyzické krásy spojené s úspěchem a vysokou mravní sílou. Jak často vidíte například v reklamě na výrobek, který chce firma prodat, neatraktivního člověka? Je logické, že když jsme k fyzické kráse vědomě i nevědomě vychováváni, že ji jako společnost i jako jednotlivci budeme upřednostňovat.

Co tímto příspěvkem vlastně chci říci? Rozumím tomu, že se většině lidí líbí víc hezčí než oškliví lidé. Mám to vlastně stejně a mluvit nikomu do preferencí určitě nehodlám. Na druhou stranu znevýhodňovat méně atraktivní kvůli tomu, že se tak narodili, dávat jim vyšší pokuty či častější výpovědi z práce mi vhodné nepřijde.

Chápu, že celoživotní výchovu, společenský tlak i samotné fungování mozku půjde přemáhat jen velmi složitě, ale alespoň to samotné uvědomění vám v některých situacích může pomoct udělat jiné rozhodnutí či zvolit jiný přístup. Já osobně dnešní zjištění určitě do svého vnímání krásy a chování se podle krásy zapracuju.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

11:17 Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

Vyjádření na CNN Prima News k jednání o důchodech, publikované na svém veřejném facebookovém profilu