Jiří Kobza: Selektivní realita

21.08.2023 17:41 | Komentář

Naše vládní i mediální tzv. elity trpí jednou společnou chorobou, která je patrně infekční a dostanete ji právě v tom okamžiku, kdy vstoupíte do řečených řad. Jde o mozkovou nemoc zvanou lidově účelová skleróza.

Jiří Kobza: Selektivní realita
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Kobza

Zpravidla se projevuje tím, že dotyčný postižený na banální otázky typu, kde jste byl v pátek, s kým a i o čem jste jednal na sjezdu sudetoněmeckého Landsmannschaftu, kolika emigrantům jste za komunismu v jejich nepřítomnosti udělil drakonické tresty atd., odpoví chytrolínskou větou: „Už si nepamatuji, je to dávno“. Tím obvykle věc končí a umožní dění nové. Zeptejte se dnes Danuše Nerudové, která na každém kroku hlásá, že chce být eurokomisařkou, jak to bylo s podvodným prodejem doktorských titulů na Mendelově univerzitě v době, kdy tam byla rektorkou. Nejspíš odpoví: „Už je to dávno“. Případně duchaplně dodá: „Stojí před námi nové výzvy“.  

Tím z účelové sklerózy vzniká vyšší stádium oné choroby, resp. jejích dopadů, a to selektivní realita. To už není pouhé zamlčování některých úseků skutečnosti. Tomu se v jazyce České televize říká nezávislé zpravodajství, ačkoli jde o velmi závislé účelové lhaní a cenzuru faktů. Selektivní realita je výslednicí velmi sofistikovaných a často dlouhodobě strategicky podsouvaných dezinformací a zamlčovaných faktů, které mají právě za cíl vytvořit onu novou, vybranou skutečnost a tou nahradit v mozcích občanů skutečnost, jak ji mnozí až dosud viděli sami se svým selským rozumem. Vše pro lepší svět a lepší lidi (tedy obzvláště nekteré).

Přičemž nejde pouze o to, v jakém duchu a z jakého úhlu (ideologického a politického) pohledu se v mainstreamových médiích, zejména těch veřejnoprávních, o jednotlivých typech témat a problémů hovoří, ale i (možná hlavně) o to, jaká témata jsou vůbec předmětech jejich obsahu a zájmu, a jaká nikoli. Říká se tomu „agenda setting“. Tedy jde o výběr agend, o jakých má, z pohledu mediálních bossů a jejich politických pasáků, veřejnost právo být informována.

Anketa

Souhlasíte s ministrem Rakušanem, že spáchá-li zločin stát (má na mysli Rusko), musíme trestat i jeho občany?

3%
97%
hlasovalo: 23345 lidí
Pár příkladů: Když před třemi lety vypuklo covidové šílenství, hnané vidinou obrovských zisků farmafirem a jejich politických otvíračů dveří, kolikrát jsem se tehdy ptal, kam že na tři léta zmizela z populace chřipka a jakékoliv zmínky o chřipkových vlnách v médiích, ačkoli řadu let před tím politici i média kampaněmi hnali především seniory na protichřipkové vakcíny (nepochybně dodávané podobnými firmami)? Chřipka zkrátka ustoupila mnohem masovější zbrani hromadného ničení – a také mnohem vyšším ziskům a provizím, kam ses jen podíval. A – světe div se – už před pár dny vyšly zprávy o tom, že po covidu přichází zbrusu nová viróza, na niž by se měli očkovat hlavně senioři, ale pozor, tentokrát za svoje. Minule jim to hradil stát (Babiš). Tentokrát si za vlastní strach ještě připlatíte. O to je to cyničtější. Nicméně selektivní realita je na světě. Zde navíc opepřená novým rozdělením společnosti. Sotva ochmýření panáčci budou ve stylu spotu Přemluv bábu hystericky svolávat penzisty do ambulancí. To budou kšefty!  

Nebo jiný příklad. Když Frau Merkel pozvala půl Asie a Afriky do Evropy se slovy „Zvládneme to“, musela během pár dnů poté zapojit německou ideopolicii, neboť na Silvestra v Kolíně nad Rýnem začali snědí adepti azylu pronásledovat a ohrožovat místní překvapené teenagerky. Tehdy státní televize ZDF tuto zprávu zatajila na příkaz kancléřství, jak o tom vypověděl tehdejší vysoký manažer ZDF, t.č. již na odchodu.

A ještě uprchlíci z tmavších zemí. Všimněte si, že víceméně vždy, když se v médiích objeví zpráva o tom, že ten či onen Orientálec znásilnil, přepadával, se zbraní ohrožoval občany hostitelské země, vzápětí se „zjistilo“, že je nebožák duševně chorý a neodpovědný za své činy. Náhoda?

Podle podobného scénáře se naše vrchnost snaží soustavně zakrývat fakta, týkající se činnosti (včetně té kriminální) Ukrajinců přibyvších do naší země – a je lhostejno, zda před únorem 2022, po zimě 2014 nebo jindy. Prostě jednou jde o Ukrajince, a to není kolektivní vina, nýbrž kolektivní alibi. Jenže - navzdory vší snaze maximálně utajit trestnou činnost imigrantů, jejíž neslýchaná brutalita prolomila hranice mlčení a informace o napadání žen, bitkách na nože a vůbec násilné trestné činnosti už prostě nelze utajit ani vymlčet. Jsme svědky důsledků naprosto zcestné liberální politiky naší vlády, tak si položme historickou otázku: Kdo za to může.

Zde jsou odpovědi:

· Policie ČR, že pachatele nezajistila a nevypověděla dříve
· Vláda a její devótní přístup ke všemu ukrajinskému, zodpovědná za bezhlavé otevření hranic
· Veřejnoprávní i soukromá mainstreamová media, která cíleně a sofistikovaně manipulují veřejným míněním v neprospěch ČR a jejích obyvatel a o kriminalitě imigrantů neinformují.
· Voliči, kteří svými promarněnými hlasy anebo pohodlným nevolením umožnili vznik této vlády, která nepochopitelným zaplavením republiky neregistrovanými a tím i nekontrolovanými imigranty umožnila vstup kriminálníkům?
Za zločiny prý nemá být uplatněná kolektivní vina, na nikoho, tedy ani na Ukrajince, tak to má být z hlediska vyššího principu mravního. Ale kde jsou ty principy rovnosti před zákonem, když se souběžně dočtete, že například Rusové jsou paušálně postihováni jen za to, že mají ruský pas, asi jako židé v Protektorátu v roce 1940. Pointa?

Ale pak je tu, na druhé straně, i opomíjený pojem politické odpovědnosti. V tomto směru jde například o odpovědnost za trestné činy spáchané (ukrajinskými) migranty  na území ČR ze strany těch politiků, kteří otevřeli neomezená stavidla masové migraci zcela bez kontroly minulosti a rizik, která s sebou přinášejí jednotliví příchozí.  Nebojme se číst realitu jako celek, vidět věci v souvislostech, nenechat se zmást a ukolébat její pohodlně selektivní část, servírovanou vládou a jejími médii. A hlavně, nebojme se hledat a trestat individuální vinu bez ohledu na kolektivní příslušnost. Padni komu padni.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

20:03 SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

Mohou se lidé, pracující pro online platformy, domáhat svých práv? Tuto otázku si kladou nejenom kur…