Juchelka (ANO): Nemalujte tady lidem nic narůžovo

14.09.2023 14:07

Projev na 74. schůzi Poslanecké sněmovny 14. září 2023 – reakce na odpověď premiéra Fialy na interpelaci poslankyně Schillerové k nedostatku léčiv

Juchelka (ANO): Nemalujte tady lidem nic narůžovo
Foto: archiv: A. Juchelka
Popisek: Poslanec ANO Aleš Juchelka.

Já moc děkuji, pane předsedající.

Tak já se, pane premiére, nevěřím svým vlastním uším tomu, co jste tady říkal, protože každé to vaše slovo, které jste tady přečetl na těch A4, je důvodem k tomu, abyste ihned odvolal pana ministra Válka, protože jste ho tady na místě usvědčil z toho, že to prostě nefunguje. (Potlesk poslanců hnutí ANO.) Krom toho jste nám tady v tom projevu lhal, protože i váš pan ministr Válek řekl například v pořadu Ptám se já Marie Bastlové, že výpadky léků - cituji. "Brutálně ohrozily životy lidí," říká Válek. A jaký jste dali recept? No, prozatím žádný. Prozatím jenom pořád plané sliby, ale od vládních politiků ty recepty slyšíme.

Anketa

Má Česko pořídit letouny F-35?

3%
96%
hlasovalo: 52390 lidí

Takže například v tuto neděli jsme slyšeli: "Kdyby lidé více dbali na prevenci, třeba na spánek, bylo by dost léků pro potřebné," říkal pan předseda pirátského klubu Michálek. Poté tedy, když se z té nemoci člověk nevyspí, nebo je skutečně nadále nemocen, tak mu pan ministr Válek doporučí, aby obvolal asi sto lékáren, což udělal před několika měsíci. A když ani tam ty léky nebudou, tak pan ministr Válek řekne: Vyřeší to počasí.

Takže toliko asi k tomu vašemu vystoupení. A moc vás prosím, abyste skutečně nemanipuloval tady s lidmi, abyste nebyl demagogický a populistický tak, jak jste tady předvedl, protože když se podíváte do lékáren, léky tam nejsou, každý praktický lékař dostane A4 jednou týdně, kde má seznam léků, které může předepisovat. A například ti pacienti slyší ty věty typu: No, já vám chci předepsat jiná antibiotika, tady ty se zrovna pro vás nehodí, ty jste je měla třeba před půl rokem, ale bohužel žádnou jinou možnost nemám, takže vám je musím předepsat.

Toto je ta praxe, toto je ta realita. Nemalujte tady lidem nic narůžovo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

20:03 Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny…