Juchelka (ANO): Opatření se dotkne všech příjemců rodičáku

15.06.2022 20:33

Projev na 26. schůzi Poslanecké sněmovny 15. června 2022 k zákonu o státní sociální podpoře

Juchelka (ANO): Opatření se dotkne všech příjemců rodičáku
Foto: Repro Info.cz
Popisek: Aleš Juchelka v pořadu Štrunc!

Moc děkuji, pane předsedající. Dneska to bude opravdu velmi rychlé.

Domnívám se, že si řekneme samozřejmě své ohledně pozměňovacích návrhů, ale pravděpodobně jsme všichni velmi plni těmi zprávami, které se na nás řítí z pražského magistrátu, takže budeme dneska velmi rychlí, si myslím.

My jsme tady ohledně státní sociální podpory svědky toho, že budeme například samozřejmě zjednodušovat veškeré formuláře, které mají sloužit k tomu, aby se lidé mohli na příspěvek na bydlení domoci jednodušší formou. Já tomu rozumím. Ten kontext doby je takový, že si takovéto opatření samozřejmě žádá. Jenom bych moc poprosil pana ministra, jestli by mohl říct, kolik v tuto chvíli tedy máme vyplaceno těch příspěvků na bydlení. To znamená, kolik lidí se už k tomuto přihlásilo a jaká je ta nominální hodnota v korunách, kolika rodinám jsme vlastně jako stát už pomohli tím příspěvkem na bydlení.

Anketa

Má vláda zastropovat ceny pohonných hmot i za cenu, že na to bude doplácet z rozpočtu?

95%
3%
hlasovalo: 15394 lidí

Samozřejmě že budeme také mít pozměňovací návrhy tak, jako moje předřečnice říkala, k rodičovskému příspěvku. Tam my jsme to už avizovali po celou dobu, že budeme chtít navýšit rodičovský příspěvek na 400 tisíc korun. Měli jsme to v předvolebním programu. Proto budeme dávat pozměňovací návrh tady v tomto duchu úplně stejně, jako říkala má předřečnice, s valorizací. Tak já pevně věřím, že tady toto projde.

Možná že tam bude ještě nějaký jiný pozměňovací návrh ohledně rodičáku, protože vím, že celou dobu slibovali Piráti podporu rodin právě tím, že navýší rodičák. Tak snad je nehodili přes palubu a snad využijí této možnosti a státní sociální podporu, která bude otevřena i ve druhém čtení, tak využijí k tomu, že ten pozměňovací návrh snad také dají, že pouze o tom neřečnili.

Celková hodnota tedy toho rodičovského příspěvku by byla o 100 tisíc větší. Je to dáno samozřejmě kromě toho, že tady čelíme bezprecedentní inflaci, také tím, že chceme prostě a jednoduše oceňovat všechny ty, kteří pečují o nejmladší dítě v rodině. V neposlední řadě taktéž prohloubit možnosti i díky tady této částce na slaďování rodinného a pracovního života například tím, že navýšený rodičovský příspěvek zvýší množnost spolufinancování předškolních zařízení pro děti, jako jsou dětské skupiny.

Opatření se dotkne všech příjemců toho rodičáku. Tedy také těch, kteří k datu účinnosti návrhu tak, jak ten pozměňovací návrh samozřejmě máme koncipovaný, nevyčerpali tu původní celkovou částku této dávky. To jak samozřejmě pro jednotlivé děti, tak i pro vícerčata.

Takže toliko v krátkosti. Můžeme samozřejmě o tom začít debatovat. Moc děkuji za tu vstřícnost na všechny strany, že to projednáme ještě do toho 1. 7., abychom de facto třeba 100 tisíc lidí neuvrhli k tomu, aby museli zase znovu přijít na úřad práce a znovu přes referenty žádat o příspěvek na bydlení, tak jak to je každé čtvrtletí.

Takže děkuji moc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…