KDU-ČSL navrhuje ještě vyšší důchody pro matky. Za každé dítě chce navíc 500 korun

25.04.2018 10:23

KDU-ČSL navrhuje, aby matky dostávaly vyšší důchod v závislosti na tom, kolik vychovaly dětí. Za každé vychované dítě lidovci navrhují 500 korun navíc. Matky tří dětí by si tak měsíčně přilepšily o 1500 korun.

KDU-ČSL navrhuje ještě vyšší důchody pro matky. Za každé dítě chce navíc 500 korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

KDU-ČSL dlouhodobě tvrdí, že péče o dítě a jeho výchova je společensky významná práce, jež musí být při výpočtu důchodu zohledněna. Proto připravuje legislativní návrh, který by tuto změnu zavedl.

„Je ostudné a nespravedlivé, že tato práce není oceněna. Výše důchodu žen, které se věnovaly svým dětem, je ponižující," okomentoval předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Řešení lidovci vidí ve výraznějším navýšení důchodu pro matky - za každé dítě chtějí měsíčně přidat pětistovku. Matky tří dětí by si tak přilepšily o 1500 za měsíc. „Maminky nesmí být v důchodu trestány za to, že se věnovaly výchově svých dětí, nebo že celoživotně  pečovaly o dítě s hendikepem?," upřesnil Bělobrádek.

KDU-ČSL zmíněný návrh vnímá jako rychlou pomoc matkám seniorkám, které aktuálně bojují s nízkými důchody. Ženy totiž často strávily delší dobu na mateřské dovolené, nebo kvůli dětem musely přijmout práci, která pro ně sice byla časově příznivá, ale platové ohodnocení bylo nízké. Strana tak chce napravit křivdy, kterých se stát dopouští na pracujících rodičích. Výchovu dětí a péči o potomky s hendikepem lidovci berou jako výraznou zásluhovou položku, jež se musí ve výši důchodu co nejdřív odrazit.

Podle místopředsedy KDU-ČSL Jana Bartoška je opatření jen jedním z mnoha návrhů, které bude KDU-ČSL prosazovat v rámci důchodové reformy: „Jde o celý balíček návrhů – chceme nižší odvody a vyšší důchody pro pracující rodiče nebo společné důchodové pojištění manželů. Taky chceme, aby maminky mohly zase dřív do důchodu,“ uzavřel Bartošek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…