KSČM: Nemůžeme našim dětem zanechat stát bez sociálních jistot

07.11.2010 13:30

Výzva nespokojeným občanům z 12. zasedání ÚV KSČM dne 6. listopadu 2010.

KSČM: Nemůžeme našim dětem zanechat stát bez sociálních jistot

S ohledem na současný povolební vývoj ve společnosti, zejména s přihlédnutím k posledně schváleným zákonům, které představují pro statisíce občanů jejich zbídačování, ožebračování a zadlužování, rozhodl ÚV KSČM o přijetí tohoto prohlášení.

Dopady posledních legislativních kroků vládní koalice se projeví nejen v razantním snížení životní úrovně většiny rodin, ale i v omezování vzdělání, neboť nebude na školné, ohrožení péče o staré a nemocné, kteří nebudou mít na léky ani pobyt v nemocnici, ve stále se zvyšující nezaměstnanosti a zejména v restriktivních dopadech na domácnosti s dětmi

Přitom už nyní podle průzkumů polovina domácností nevydrží po ztrátě hlavního pravidelného příjmu déle než 3 měsíce a 8 % domácností ani měsíc. 35 % domácností nemá z čeho vytvářet finanční rezervu. O tom, že jejich domácnost není dobře finančně zajištěna, je přesvědčeno 45 % lidí, o finančních problémech své rodiny hovoří 37 % dotazovaných z průzkumu agentury STEM z listopadu t. r. Počet osob pobírajících podprůměrnou měsíční mzdu dosahuje v současné době zhruba 66 % zaměstnanců. V roce 2009 dosáhl počet osob ohrožených chudobou 885 000. Dalších 784 000 osob žije v rodinách, jejichž živitelé dosahují příjmu pouze mezi 60 % a 70 % průměrné měsíční hrubé mzdy. Vláda ruší sociální příplatek vyplácený rodinám pohybujícím se na hranici chudoby, těch je v současné době asi 150 000. Celkem 66 000 lidí přijde o víc než polovinu dvoutisícového příspěvku na péči. Vládou prosazená opatření mohou počet lidí pod hranicí chudoby zdvojnásobit.

Všechny kroky vládnoucí koalice v podstatě směřují k definitivnímu a úplnému potlačení sociální ochrany občanů a jejich základních životních jistot. Na jedné straně se posiluje privilegovaná úzká skupina občanů, materiálně zajištěná a na současných změnách profitující a na straně druhé jen bezvýchodnost pro ty, kteří jediní tvoří skutečné hodnoty.

Nelze již zůstat stranou - všech se týká to, co se nyní děje, a všichni se musí začít bránit. Nemůžeme našim dětem zanechat stát bez sociálních jistot, stát, který je bude jen využívat a v žádné životní situaci jim nikdy nepomůže. Vyzýváme proto občany naší republiky k vyjádření jejich nespokojenosti, a to způsoby, které náš platný právní řád umožňuje. Vyzýváme k aktivizaci občanů formou jejich účasti v občanských aktivitách, které v poslední době vznikají, podávání petic, účasti na demonstracích a stávkách.

Zastavme společně zbídačování občanů, potlačování lidských práv a dalšího úpadku slušnosti a morálky!

Více:
KSČM: Vláda se rozhodla k nastolení neomezené moci kapitálu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM: Novela zákoníku práce nás vrací do 19. století

4:31 KSČM: Novela zákoníku práce nás vrací do 19. století

Jako by nestačilo, že na svém jednání, které začalo 21. května, má Poslanecká sněmovna PČR projednáv…