KSČM Plzeňského kraje: Požadujeme demisi vlády a vypsání předčasných voleb

23.06.2022 4:33

Poslanecké sněmovně se v minulých dnech podařilo schválit dlouhodobě avizovaný vládní návrh, a to jednorázový finanční příspěvek 5 tisíc Kč na dítě do 18 let.

KSČM Plzeňského kraje: Požadujeme demisi vlády a vypsání předčasných voleb
Foto: kscm.cz
Popisek: KSČM - logo

Vláda tento krok prezentovala jako jedno z mnoha protiinflačních opatření, přičemž ho však lze ale také chápat jako jistou předvolební úlitbu. 

Anketa

Buď, anebo. Komu věříte?

hlasovalo: 3021 lidí
Příspěvek přichází v době, kdy se ČR propadla až k 16 % inflací, deváté nejvyšší v Evropě. Pro zajímavost, na počet obyvatel srovnatelné Rakousko, ve kterém inflace zatím dosáhla poloviční hranice, než je tomu u nás, bylo občanům přerozděleno mnohem více.  Jednorázový příspěvek na každého dospělého občana zde činí v přepočtu 12 tisíc Kč, na každé dítě dalších 6 tisíc Kč. Tato kompenzační opatření přijdou rakouskou státní kasu přibližně na 148,5 miliardy Kč. 

I z tohoto srovnání je jasné, že pravicový kabinet premiéra Petra Fialy není vládou našich občanů, ale orgánem spíše plnící politická zadání Spojených států amerických a některých dalších zemí.  Na rozdíl od Rakouska, ale i třeba Maďarska, česká vláda „každodenními dodávkami vojenské techniky a zbraňových systémů pouze zbytečně prodlužuje válečný konflikt na Ukrajině.  Do budoucna tak zadlužuje náš stát dalšími „nezbytnými“ nákupy předražené a zastaralé vojenské techniky ze skladů armád západních zemí.  Zatím se toto týká německých tanků a amerických vrtulníků, čemuž napomohly aktivity poníženě poklonkující ministryně obrany Jany Černochové.

Je evidentní, že prioritou naší vlády je stálý příspěvek k válečné eskalaci na Ukrajině, přestože byla zvolena českými občany, a ve prospěch České republiky má vládnout a konat především! Namísto toho se neumí oprostit od laciné filosofie „antibabišovství“, když obrovský nárůst cen zboží, potravin a energií omlouvá činností vlád předchozích, vlastní efektivní řešení ale nenabízí.

Je to ale právě Fialova současná vláda, která, pokud se jí podaří dokončit celé volební období, zadluží náš stát o další více než bilion Kč!  Hospodaření země v letošním roce má, dle ekonomických predikcí, skončit se schodkem minimálně 320 miliard Kč, přičemž návrhy rozpočtů na roky 2023–2025 předpokládají další schodky ve výši 300 miliard Kč.  TOP 09, včele se svou předsedkyní Pekarovou Adamovou, údajně v zájmu konsolidace veřejných financí, ve svém prohlášení dokonce nestydatě požaduje rozprodat poslední zbytek majetku státu a zbavit se vlastnických podílů v některých významných společnostech, jako je například budějovický Budvar aj.

Z důvodu požadavku navýšení platů a mezd vyhlásilo v minulých dnech  9 odborových svazů stávkovou pohotovost a další 4 svazy tyto aktivity podporují. Nejen oprávněné požadavky odborářů, ale i nálada ve společnosti nasvědčuje tomu, že současnou pravicovou asociální vládu čeká stejný osud jako předcházející pravicové vlády tehdejších premiérů Topolánka a Nečase, s ministrem financí Kalouskem aj., tedy předčasné volby.

Obehrané argumenty, které budeme opět slýchat, a to typu, že předčasné volby si naše země nemůže, nejen z finančních důvodů dovolit, jsou již jen tradičním obelháváním občanů. Daleko větší zkázou pro naši zemi je přitom každodenní nečinnost Fialova „pětikoaličního“ kabinetu, který vrhá stále vyšší počet našich občanů do větší chudoby, dluhových pastí, případně znehodnocuje jejich celoživotní úspory.

Plzeňský KV KSČM vidí za současné tristní ekonomicko politické situace jediné správné řešení a tím je okamžitá demise vlády ČR a uskutečnění předčasných voleb. A k tomu také předsedu vlády ČR Petra Fialu vyzýváme!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.