KSČM odmítá šíření xenofobie. Peníze na pomoc se nesmí ztrácet v kapsách vůdců

20.06.2015 18:59

Uprchlická krize je vážná hrozba a je proto potřeba, aby vládní koalice otevřeně mluvila s parlamentní opozicí i veřejností o přístupech k jejímu řešení. Proto KSČM navrhovala zařadit tento bod do programu schůze PS PČR. Existuje sice širší politická shoda o nepřijetí kvót rozdělující uprchlíky uvnitř EU jako diktát, ale důležité budou další kroky, skutečně koncepční řešení.

KSČM odmítá šíření xenofobie. Peníze na pomoc se nesmí ztrácet v kapsách vůdců
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

KSČM především odsuzuje další pokračování destabilizace zemí, odkud migranti do Evropy přicházejí, především ze strany Spojených států amerických a NATO, ať již se jedná o Libyi, Sýrii či Irák. Je třeba si uvědomit, že hlavní příčinou krize je imperiální politika velmocí.

KSČM dále považuje za nezbytné zaměřit se na mezinárodní rozvojovou pomoc, do které by se měly zapojit především ty země, které rozvrat způsobily vojenským zásahem mimo mandát OSN. Jde o dlouhodobé financování projektů obnovy postižených zemí zejména rekonstrukcí či novou výstavbou válkami zničené dopravní a průmyslové infrastruktury, investicemi do vzdělání a zdravotnictví.

K tomu je potřeba dohled nad tím, aby vynaložené finanční prostředky skutečně šly do předem připravených projektů a neztrácely se v kapsách místních vůdců. KSČM si je vědoma, že se jedná o dlouhodobá opatření, která nepřinesou potřebný efekt ze dne na den, ale pouze jejich prostřednictvím je možné dojít k efektivnímu řešení současné situace.
Okamžitá a realistická pomoc migrantům předpokládá neprodleně věcně posoudit kapacitu pomoci na evropském území a rozhodovat o ní demokraticky, ne za zády lidí, a s respektem k suverenitě členských zemí EU.

Ulevit na migračním tlaku, který vůči EU narůstá, podle KSČM znamená ale především navrhovat taková řešení, která pomohou běžencům už mimo území Evropy. Posílená ochrana schengenské hranice zejména na jihu a jihovýchodě EU je důležitá, sama o sobě však nestačí.  Už před branami EU je potřeba budovat systém, který pomůže běžence ochránit a postupně vracet k normálnímu životu.

KSČM je za skutečné řešení vycházející z rovnováhy solidarity a odpovědnosti. Odmítá šíření paniky a xenofobie a hájí hodnoty solidarity. Je nutné si uvědomit, že obracet chudé proti chudým znamená odvracet pozornost od skutečných příčin sociální a humanitární migrace. KSČM odmítá šíření nenávisti k lidem jiné rasy, národnosti či náboženství, protože takové uvažování je nástrojem destrukce a další nestability.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

9:02 Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

Nedávné volby slovenského prezidenta neznamenaly prohru jen pro liberálně progresívního kandidáta Iv…