KSČM požaduje zajištění dostupného bydlení

19.06.2022 6:34

Bydlení v České republice je už delší dobu pro většinu občanů nedostupným luxusem. Nejen to vlastní, ale i nájemní.

KSČM požaduje zajištění dostupného bydlení
Foto: kscm.cz
Popisek: KSČM - logo

Přitom přiměřené bydlení je základní lidské právo už dle Všeobecné deklarace OSN z roku 1948. Náklady na bydlení dnes činí problém třem čtvrtinám obyvatel, pětina pak již má v tomto směru vážné existenční problémy. 

Anketa

Buď, anebo. Komu věříte?

hlasovalo: 3021 lidí

U nízko a středně příjmových domácností padne na bydlení až polovina příjmů a jsou nuceny rozpouštět své úspory.

Se závratně rostoucí inflací a reálným propadem příjmů se tato situace dramaticky zhoršuje.  Řešit tuto sociálně výbušnou situaci především příspěvkem na bydlení a dávkami v hmotné nouzi je nejen nedostatečné a administrativně náročné, ale hlavně neúčinné. A proto námi navrhované zastropování cen energií státem může významně pomoci proti růstu inflace. Stát i obce na svou roli v oblasti nájemního a družstevního bydlení téměř rezignovaly.

KSČM chce na komunální úrovni využít zkušenosti ze zahraničí a s pomocí kvalitního územního plánování zajistit rychlou výstavbu desítek tisíc nových bytů. V obecních bytech by měla být stanovena pravidla jejich pronájmu podle sociálního postavení a zdravotního stavu nájemců, případně s přihlédnutím k profesním potřebám města. Podle názoru KSČM musí být nájemné v obecních bytech svým charakterem neziskové a odrážet příjmové možnosti bydlících tak, aby bylo dostupné i pro nájemce s nízkými příjmy.

Dalšími kroky jsou, revize zisků soukromých developerských firem, podpora družstevního bydlení či zastropování nájmů. Navrhujeme bezúročné půjčky mladým rodinám a zdanění masového nákupu tzv. investičních bytů od developerů. K podpoře bydlení navrhuje KSČM rovněž zřídit a využít státní banku a státního developera.

Bydlení není zboží, ale základní lidské právo!

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.