Kádner (Úsvit): Nejdůležitější je prevence

18.10.2013 13:52

V Duchcově začali působit asistenti prevence kriminality. Osobně považuji tyto asistenty za důležitý prvek prevence kriminality a byl bych rád, kdyby se rozšířili do všech větších měst České republiky.

Kádner (Úsvit): Nejdůležitější je prevence
Foto: red
Popisek: David Kádner

Po nedávných nepokojích, které hřímaly Duchcovem, zřejmě tamní radnice pochopila, že s bezpečností ve městě je potřeba rychle něco udělat. Asistenty prevence kriminality vidím jako první a velmi důležitý bod v tomto snažení. Podobné asistenty vídám v Mostě a vím, že jsou pro město přínosem. A to z mnoha důvodů.

Každé město může od státu získat prostředky na podporu veřejně prospěšných prací. Veřejně prospěšnou prací nemusí být pouze zametání chodníků či jiné pomocné práce, ale třeba právě jakýsi asistent městské policie, který dbá na pořádek ve městě.

Ráno a odpoledne, když jdou děti do a ze školy, nemusí stát na přechodech strážníci, ale právě asistenti. Mimoto mohou procházet městem a vysvětlovat občanům, kde mohou podle místí vyhlášky venčit své mazlíčky a podobně. Ale hlavně mohou sledovat, jestli některá dítka nechodí náhodou za školu, či nevysedávají po hospodách. Stejně tak by se na ně mohli obrátit rodiče, kteří mají podezření, že zrovna jejich dítě dopoledne moc času ve škole nestráví, s dotazem, jestli to jejich nezbedné dítko nepotkávají na ulici.

Důležitá je samozřejmě spolupráce s ostatními institucemi. Mohou se stát jakýmasi prodlouženýma očima sociálky. A zároveň blízce spolupracovat s městskými strážníky. Mohou je informovat, pokud zjistí, že se ve městě děje něco nezákonného.

Udržování pořádku ve městech a obcích není jenom o pokutách. Stejně důležitá, ne-li důležitější je prevence. A v tomto ohledu vidím asistenty prevence kriminality jako důležité články systému.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.