Kádner (VV): Příběh o exekutorské nenasytnosti aneb jak Svoboda k pokladu přišel

04.03.2014 7:23

Dlouhodobě se snažíme o novelu zákona o exekutorech, která obsahuje zúžení pravomocí a snížení jejich nepřiměřených odměn, které velmi často přivedou občany ČR do finanční tísně, ne-li na samotné dno. Dno lidské důstojnosti.

Kádner (VV): Příběh o exekutorské nenasytnosti aneb jak Svoboda k pokladu přišel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec David Kádner

Popíšu Vám zde jeden příběh, o který se dlouhodobě zajímám, a spolu se svými spolupracovníky se snažím pomoci s jeho řešením.

Vše začíná v roce 2003, kdy došlo ke třídennímu zpoždění platby výživného ve výši 1600,- Kč. Případ zastupovala paní advokátka Svobodová, která je v příbuzenském vztahu k exekutorovi – panu Svobodovi. Ta nelenila a velmi rychle vypracovala návrh na exekuci, a aniž by o tom dotyčný věděl, byl na něj vydán exekuční příkaz a následně, v roce 2006 vymáhána částka v řádu desítek tisíc. Možná byste stejně jako já, logicky očekávali, že tady náš příběh končí. Bohužel.

Rok se s rokem sešel a tak v roce 2010 exekutor Svoboda znovu zkusil štěstí a opět u soudu zažádal o nový exekuční příkaz. Ano, zažádal o nový příkaz na již exekuovanou věc! A k mému velkému úžasu a údivu nad bezbřehou drzostí ho soud opravdu vydal. A kolotoč hrůzy se roztáčí znovu.

Opět velmi rychlé jednání ze strany exekutora a pán měl obstavené účty i nemovitost. Jednou mu bylo milostivě dovoleno si ze svého vlastního účtu vybrat částku ve výši životního minima. Na jeho námitky, že exekuce již jednou proběhla, nikdo nereagoval. Exekutor tvrdil, že od zaplacené exekuce ztratil doklad a žádal ho na dotyčném muži. Ten mu doklad zaslal a doufal, že se tím vše vyřeší. Spletl se. Peklo pokračovalo. Exekutorská komora přes žádost nepomohla. Neshledala v postupu exekutora žádnou chybu. Dotyčný se tedy obrátil na ministerstvo, které uznalo, že exekutor porušil zákon a protahoval řízení. Exekutor účty i nemovitost odblokoval až na konci roku 2013. Policie ale zkonstatovala, že tento postup není trestný. Terorizovat normální lidí se u nás prostě může.

Chceš od nás pokoj? Zaplať dvakrát mnohanásobek toho, co jsi kdy komu dlužil.

Bohužel vím, že tohle všechno nekončí jedním příběhem. Že se cela řada z nás dennodenně setkává s podobným nestoudným okrádáním a ponižováním a to nejenom ze strany exekutorů.

Nechtěl jsem to jen tak nechat být, připravili jsme návrh zákona, který by pomohl tuhle situaci řešit, ale bohužel - není zde vůle ho přijmout. Exekuční mafie je s tou politickou až příliš spjatá. A zde vlastně celý příběh končí. V naší zemi je jeden milion exekucí, lidé jsou v nehlasném otroctví tohoto businessu na lidském neštěstí a noví a noví mocipáni vždy mají spoustu jiných „politických priorit“. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.